Olimpia 2004

Krutzler Eszter ezüstérmes a súlyemelésben

2004. 08. 19., 16:28 | Frissítve: 2004. augusztus 19., csütörtök 18:08

A szombathelyi vb-második versenyzőnek, Krutzler Eszternek öt kiló volt a hátránya a világcsúcsot szakító kínai Liuhoz képest. A különbség a lökésben nőtt, de a magyar versenyző így is a második helyen zárt, könnyebb testsúllyal verte az orosz Kaszajevát. Eredménye 262.5 kiló, ami megegyezik a magyar rekorddal. Márkus Erzsébet négy évvel ezelőtti második helye után újabb ezüstérme lett a sportágnak.

A súlyemelő kapitánynak, Imrő Dezsőnek álmatlan éjszakái voltak július közepén, amikor arról kellett döntenie, vajon Krutzler Eszter a 69 kilós kategóriában induljon, vagy ha esetleg ezt a súlycsoportot nem hagyják szabadon a kínaiak, akkor eggyel feljebb lépjen, és a 75 kilósak között induljon. Ott ugyanis biztosan nem áll rajthoz a végső győzelemre feltétlenül esélyes kínai, mert a világbajnokságon aranyérmes klasszisukat doppingvétség miatt kizárták.

Liu kiesett már a kezdőfogásán

Imrő aztán úgy határozott, hogy az eredeti súlycsoportjában versenyez majd, mégha a kínai Liut is ebben a kategóriában indítják.

A szombathelyi születésű versenyző az Indexnek az olimpia előtt elmondta, hogy valószínűleg a 270 kilós világcsúcsnál jobb eredmény kell az aranyhoz, kivéve, ha a kínai ki nem esik kezdősúlyán, ami már többször megtörtént vele. A párosversenyre számító Krutzler hozzátette, ő az edzőtáborban emelt már 275 kilót is, de azt nem árulta el, mennyi lesz a kezdősúlya.

A kínaianak igen, Krutzlernek nem sikerült a világcsúcs

A mérlegelésnél kiderült: a vb-második Krutzler harminc dekával nehezebb, mint 19 éves versenytársa, ami azt jelenti, ha ugyanannyit emelnek, akkor Krutzler a kínai mögé szorul.

A kínai első fogása sikeres volt a 115 kilón szakításban, Krutzler ettől két és féllel többel mutatkozott be, amit nagyon magabiztosan emelt a feje fölé. Akkor megvolt az áhított két fél kilós különbség, de még nem lehetett sejteni, hogy a kezdőfogásán ragad Krutzler. Liu viszont a 120 kilót és a 122 és felet is teljesítette - ez az új világcsúcs -, Krutzlernek viszont sem másodszorra, sem harmadszorra nem sikerült a 122 és fél, így öt kiló volt a hátránya a szakítás után.

Kaszajeva rontott fogása után vált biztossá az ezüstérem

A BKV Előre versenyzője ettől függetlenül a második helyen zárt, mert az orosz Kaszajeva ugyan pontosan annyit emelt, mint ő, de a testsúlya nehezebb volt. Krutzlernek lökésben hét és fél kilóval kellett jobbnak bizonyulnia Liunál.

A lökést Krutzler 142.5 kilóval kezdte, és simán teljesítette, így rögtön két és fél kilóval az orosz Kaszajeva elé került, ő viszont a másodikra 145 kilót emelt. A kényszerben lévő Krutzler is megbirkózott ugyanezzel a súllyal, így ismét a második helyre lépett előre.

Reménytelen utolsó fogás, mégis volt ok az örömre

Ezek után lépett először a pódiumra 147.5 kilóval a kínai Liu, és ezt simán kilökte. Az orosz Kaszajeva ugyanennyivel próbálkozott, de leejtette, így Krutzlernek máris, a harmadik fogástól függetlenül, könnyebb testsúlyának köszönhetően meglett az ezüstérme.

Liu másodikra 153-at kért, ami jobb, mint a világcsúcs, és ezt is megerőltetés nélkül "repítette" a feje fölé. Összetettben ezzel 275 kilós világcsúccsal fejezte be szereplését. A magyar súlyemelőt ezek után a 153 és fél kilóra szólították, de reménytelen volt kísérlete. Összetettben így 262.5 kilóval zárt, ami megegyezik a világbajnokságon elért eredményével, egyszersmind a magyar csúccsal.

Márkus Erzsébet sydneyi ezüstérme után újabb érmet nyert a magyar csapat.

Krutzler letört kicsit

Krutzler így értékelte teljesítményét a Magyar Rádiónak: "Az első érzésem a letörtség. Reggel még aranyéremre számítottam, de a versenyen gyorsan rá kellett ébrednem, hogy a kínait ezen a napon lehetetlenség megfogni. A belegítő fogásnál a rúd három helyen megsebezte a kezem, mert a szokottnál recésebb. Úgy gondolom, emiatt nem sikerült felemelnem a 122 és fél kilót a szakításban, amivel egálban lettem volna vele, és nagybb küzdelemre kényszeríthettem volna. Ezek után már nem lehetett más célom, minthogy a második helyet megőrizzem, és az orosz Kaszajeva előtt legyek.

Jegyzőkönyv:
1. LIU CSUN-HUNG (KÍNA) 275 KG - VILÁGCSÚCS /RÉGI: 270 KG, LIU CSUN-HUNG, 2003.11.19., VANCOUVER/ (SZAKÍTÁS: 122,5 KG - VILÁGCSÚCS /RÉGI: 120 KG, LIU CSUN-HUNG, 2003.11.19., VANCOUVER/, LÖKÉS: 153 KG - VILÁGCSÚCS /RÉGI: 152,5 KG, LIU CSUN-HUNG, 2003.11.19., VANCOUVER/) - LIU ÖSSZTELJESÍTMÉNYÉBE 152,5 KG-OS LÖKÉSGYAKORLAT SZÁMÍTOTT BE
2. KRUTZLER ESZTER (MAGYARORSZÁG) 262,5 (117,5, 145) - KÖNNYEBB TESTSÚLLYAL
3. Zarema Kaszajeva (Oroszország) 262,5 (117,5, 145)
4. Szlavejka Ruzinszka (Bulgária) 250 (115, 135)
5. Vanda Maszlovszka (Ukrajna) 245 (110, 135)
6. Milena Trendafilova (Bulgária) 237,5 (105, 132,5)
N;
hirdetés