Olimpia 2004

Faházakban készülnek legnagyobb favoritjaink

Alcsiszigeten jártunk a kajakosok edzőtáborában

2004. 08. 11., 14:35 | Frissítve: 2004. október 04., hétfő 18:45

A közvélemény az elmúlt években sikert sikerre halmozó, és verhetetlen kajakos lányoktól várja a legjobb szereplést az olimpián. Az Index Szolnokon megleste, hogyan készülnek. Idilli körülményekkel nem, csak elszántsággal és fanatizmussal találkoztunk. Riportunkból az is kiderül, miért hasonlítanak a lányok az óvodásokra.

A szolnoki Tisza-híd előtt már tábla jelzi, merre található Alcsisziget, a kajakos lányok edzőtábora, ahol az elmúlt két hónapot töltötték, és ahol az augusztus 21-i elutazásukig lesznek.

A hidat elhagyva már feltűnik a holtág, így jobbra tartunk, és szerencsére sokat nem kellett bolyonganunk az épülő házak között: egy Athén Klubos autó bekanyarodott előttünk a szűk utcába, és csak követnünk kellett. Alcsisziget egyébként Szolnok most kiépülő és fejlődő része, korábban alighanem gyári munkások üdülőövezete lehetett, aminek jellegét most is fel lehet fedezni, de egyre több kertes ház nő ki a földből, köztük néhány villát idéző is.

Ingerszegény környezet

Tekintse meg képeinket!
Ütött-kopott rozsdás tábla jelzi a vízitelep bejáratát, ami leginkább egy úttörőtáborra hasonlít. A csöpörgős idő ellenére a kajakos táborban lévő kisgyerekek vidáman futballoznak, a lányok eközben a két edzés közötti pihenőjüket töltik. Délelőtt és délután is legalább két órát vannak vízen, közte futás, és egy kis kondizás.

A környezet nem túl ingergazdag, régi hajók nagy halomban a fák alatt, mellettük kiselejtezett, évek óta nem használt újságosbódé, a padokról is pereg a festék. A stégeken is látszik, hogy nem a napokban ácsolták össze.

Főznek maguknak, mert ellátást nem kapnak

Az egyedüli olyan látvány, ami nem a múltba visz, az a lányok faházai. Azokat szemlátomást nemrégiben újították fel, légkondicionáltak, de mégsem egy olyan lakhely, ahol szívesen eltölt az ember hónapokat.

Kivéve a legalább ötven Európa- és világbajnoki éremmel büszkélkedő Kovács Katit, Szabó Szilviát, Viski Erzsébetet valamint Bóta Kingát, vagyis az elmúlt években sikert sikerre halmozó női kajaknégyest, az olimpia egyik legnagyobb favoritját. No meg Janics Natasát, aki idén robbant be az elitbe.

Étkezni a közelben lévő étterembe kell menniük, kivéve, ha nem főznek valamit maguknak. Mert itt nem szolgálják ki őket, mint mondjuk Tatán a szerencsésebb olimpikonokat, vagy mint más országok kajakosait.

Sehol sincsenek luxuskörülmények

A lányok ennek ellenére nem sajnáltatják magukat, mindannyian azt mondják, már megszokták, és hát itthon sehol sincsenek luxuskörülmények a sportágban, még ha a legutóbbi olimpián a sportág szállította a legjobb eredményeket, négy aranyat nyertek. Itthon az is nagy öröm, hogy van melegvíz, hogy a zuhanyzóban nem mállik a vakolat, ha a konditeremben van fűtés, és a kitörött ablaküveget pótolni tudják, nem pedig nejlonnal ragasztják be.

Tévét nézhetnek, internetről nem is álmodoznak, ha pedig egyéb szórakozásra vágynak, akár egy mozira, vagy újságokra, akkor kénytelenek Szolnokra menni. Hiányérzetük persze van, de magukban tartják, nem panaszkodnak. "Ezt választottuk, ha nem szeretnénk kajakozni, akkor értelemszerűen nem lennénk itt" - mondja határozottan Bóta Kinga, aki a Gatorade-csapat tagja. (Ez a sportital segíti a legjobban az edzések utáni regenerálódást.)

Mint az óvodások

Klikk a képre!
A lányok ilyesfajta szórakozásra ritkán vágynak, mert nagyon sokat kivesz belőlük a napi két tréning. "Olyan vagyok, mint egy óvodás, minden nap alszom délben" - idézet Szabó Szilviától. Alázatosak, ők csak egységesen azért fohászkodnak, hogy amíg itthon vannak, minél többet süssön a nap, kevésszer fújjon a szél, és ne legyen hideg a víz, mert úgy könnyen megfázhatnak.

És persze az olimpiáról is álmodoznak, gondolataikban lejátsszák a versenyt előre, noha még mindig nem tudják, mikor kell vízre szállniuk. A jelenlegi állás szerint helyi idő szerint kilenckor, de ha nagy szél lesz - hatvan centis hullámok is lehetnek, ami igencsak megnehezíti a gyors haladást - az első héten, az evezősök versenyein, akkor hétkor kezdenek. Számukra ez nem nagy gond, mert mindössze pár percre laknak a pályától, akit viszont az olimpiai faluban szállásoltak el, így a vetélytársak javarésze, annak előfordulhat, hogy fél négykor kell felkelnie.

N;
hirdetés