Olimpia 2004

Nem az emberek a drágák az athéni közvetítésekben

Harminchárman dolgoznak majd a tévés adáson

2004. 08. 05., 16:14 | Frissítve: 2004. augusztus 05., csütörtök 16:40

Kevesen csinálják és mégis sokba kerül az olimpiai közvetítés a Magyar Televíziónak. A csütörtöki sajtótájékoztatón az is kiderült, minden munka kintről történik, és szeretnének minden magyarról tudósítani.

"Nagyon sok pénzbe kerül a Magyar Televíziónak az olimpia, de a sikeres és kiemelkedő nézettséget hozó labdarúgó Európa-bajnokság után is nagyon készülünk, és reméljük sokan fognak nézni minket" - mondta Rudi Zoltán a Magyar Televízió elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet az olimpiai közvetítésekkel kapcsolatban tartott a tévé és a sportosztály vezetősége.

Vitray Tamás, a sportosztály vezetője szerint két fő ambíció lebegett előttük a tervezésnél. Arra törekedtek, hogy minél teljesebben tudják a magyar érdekeltségű eseményeket közvetíteni, azaz a lehetőségekhez képest minden magyar kerüljön képernyőre. Ez Vitray szerint hatalmas dolog lenne, hiszen az első "tévés olimpiáról", 1960-as játékokról mindössze harmincnégy órát közvetített a televízió, míg Athénból kétszázötven órát fog.

Minden kintről megy

"A teljes közvetítés kintről, a helyszínről történik, és nem sajnáltatni akarom magunkat, de egy négyszer-hatos szoba lesz a stúdió. Amíg Sydney-ben huszonhét munkatárs dolgozott a helyszínen és közel kétszázharmincan itthon, az athéni közvetítéseket mindössze harminchárman csináljuk" - mondta a huszonegyedik olimpiájára készülő Vitray.

Elmondása szerint sokaknak ez a szám is sok, de a hétszáz fős angol, spanyol, és olasz, vagy az ezer fős német televíziós küldöttség mellett ez eltörpül, nem is beszélve, a kétezerötszáz tévéssel felálló amerikaiakkal szemben. "Az elmúlt napokban sok valótlan állítás megjelent a költségvetéssel szemben, de az athéni közvetítésekben az emberre szánt pénz - napidíj, szállás, repülőjegy, autóbérlés, de még a túlsúly fizetése is - csak a költség kilenc százalékát teszi ki"- mondta Vitray. Azt azonban ő sem tudta megmondani, ez a kilenc százalék mekkora összegnek a kilenc százaléka.

Kamera az olimpiai faluban

Komlósi Gábor főszerkesztő-helyettes elmondta: öt nemzetközi és egy bérelt csatornáról kapják az adást, mindössze két kamerát visznek ki. Ebből az egyik már a helyszínen, az olimpiai faluban van - külön köszönetet mondott a MOB-nak, hogy az egyik szálláshely garázsát a televíziónak adták -, míg a másik Athén utcáin fog "vadászni" magyarokra.

A nézettséget firtató kérdésre válaszolva elmondta: "Amikor magyar érdekeltségű döntő, vagy éremesély van, akkor biztosan kiemelkedő lesz a nézettség, ugyanakkor a magyar csúcspont nélküli napokon biztosan elmarad a nézettség a foci-Eb nézettségéhez képest".

N;
hirdetés