Olimpia 2004

Gyurcsány nem fogja vissza magát Athénban

Van, akit hidegen hagy az olimpia

2004. 08. 12., 11:28 | Frissítve: 2004. augusztus 12., csütörtök 15:46

Politikusaink, közéleti szereplőink között van, aki tíznél is több magyar aranyat remél az olimpián, akad, aki tisztességes szereplést, de valaki csak a női száz méter rajtját várja, mert ott vannak a legjobb női hátsók. Egy biztos, a kormány és az ellenzék egy véleményen van.

"Úgy érzem a női pólóválogatott lesz az egyik kellemes meglepetése az olimpiának, de biztos, hogy rajtuk kívül a női kézilabda-, és a férfi vízilabda-válogatott meccsein is a protokollviselkedést túllépve fogok szurkolni" - mondta az Indexnek Gyurcsány Ferenc sportminiszter.

Egy véleményen a kormány és az ellenzék

A tárcavezető nem akar senkire felesleges terhet rakni, de úgy érzi, a kajakos Janics Natasa és a Janics, Kovács Katalin páros aranyéremmel tér haza. "Véleményem szerint hat-nyolc elsőség a realitás, ennél kevesebb első hely csalódásnak számítana, míg az efelett szerzett aranyak isteni ajándéknak is tekinthetőek."

"Mint minden magyar sportszerető, én is bízom abban, hogy egyszer sikerül túlszárnyalni Helsinki sikereit, ahol is tizenhat aranyérmet nyertünk" - mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. Véleménye szerint azonban nem valószínű, hogy ez Athénban sikerül, hiszen a politikus nyolc végső sikert vár sportolóinktól. Megnevezni senkit nem kívánt, nem akart ezzel túl nagy terhet rakni versenyzőinkre.

A magyar csapat megismételheti a négy évvel ezelőtti teljesítményét, véli Gémesi György, az MDF elnökhelyettese, aki egyben a vívószövetség elnöke is. Sportolóinkban benne van hat-nyolc aranyérem, 16-20 érem. "Valamennyi sportolónk kemény kvalifikáción van túl, de egy olimpián roppant kicsik a különbségek. Ugyanakkor, mint a vívószövetség elnökének, nem lenne teljes az örömöm vívóarany nélkül". Gémesi nem tippelt meglepetésembert, mert: "a meglepetés attól meglepetés, mert nem várja senki".

Havas optimista és cinikus

A sportbeli tudását gyakran fitogtató Havas Henrik örök optimistakánt kilenc elsőségben biztos, de ha mindenki "bejön", akit ő esélyesnek tart, akkor akár tizennégy aranyérem is lehet a vége. "A női kajakban a három arany megalapozott, különben vége a világnak" - mondta. "Rajtuk kívül még a férfi négyes is bejöhet elsőnek, míg a férfi pólósok csak elszúrni tudják, annyival jobbak mindenkinél. Öttusában az egyiket biztos, hogy megnyerjük, míg az atlétáink közül is vagy Annus, vagy Fazekas aranyérmes lesz" - számolgatott Havas.

A birkózás, cselgáncs párosból is aranyat vár a tévés és úgy érzi, ezúttal a férfi kardozók is hoznak egy aranyat. "Ezen kívül vannak azok, akik egy kis szerencsével szintén aranyat nyerhetnek. Ha a párbajtőröző Kulcsár Krisztián komolyan veszi (egyelőre úgy tűnik, nem indul, csak tartalék - a szerk.), vagy ha az ökölvívó kis Bedáknak jó a sorsolása, akár nyerhetnek is. Ugyanakkor evezésben és lövészetben is bárki aranyat nyerhet, míg ez a súlyemelő hölgyeknél sem elképzelhetetlen." A kézilabdásoktól ugyanakkor nem vár aranyat, de mindkét gárda odaérhet a dobogóra.

Egyénileg a legjobbak

"Az biztos, hogy egyénileg nálunk vannak a legjobb játékosok, kérdés, az olimpián miként tudnak csapatként szerepelni. Ha ez sikerül, csak mi nyerhetünk" - mondta Kökény Bea olimpiai ezüst- és bronzérmes kézilabdázó volt sportágáról. "Négy éve is nálunk voltak a legjobbak, mégis a döntő utolsó negyedórájában, mint csapat rosszul szerepeltünk, így odalett az aranyérem"- elevenítette fel a számára még mindig fájó emléket.

A többi sportágról úgy véli sok érem, ezen belül sok arany összejöhet, ha mindenki kihozza magából tudása legjavát. Férjére, Imre Géza párbajtőrözőre kitérve csak ennyit mondott: "Egyéniben sok függ a nap hangulatától, azaz bármi előfordulhat, míg a csapatban szinte biztos vagyok az éremben."

Argentína és a jó seggek

Akad, akit hidegen hagy az olimpia. "Engem nem érdekel különösebben az olimpia, csak az argentin fociválogatott meccseit nézem meg, mert nekik szurkolok" - mondta a magyar esélyeket illetően Ganxsta Zoli. "Illetve nem is. Másik kedvencem még a 100 méteres női síkfutás, annak is a rajtja. Ott lehet látni a legjobb seggeket" - javította ki önmagát a zenész. Végül azért csak kiderült, van magyar kedvenc is. "De komolyan mondom, nem vagyok egy nagy olimpiás. Azért legjobban Szabó Bencének szurkolok, hogy az ő vívólányai nyerjenek"

"Saját filmem sikerét várom az olimpiától"- mondta érdeklődésünkre Vujity Tvrtko. A tv2 riportere egy olyan fiatalemberről forgat Athénban, aki ugyan a hetedik kerületben lakik, de az olimpián közép-afrikai színekben indul. "Komolyra fordítva a szót, hat-hét aranyérmet várok, szurkolni pedig leginkább a női kézilabdásoknak szurkolok, hiszen náluk játszik az egyik legjobb barátom, Pigniczki Krisztina."

N;
hirdetés