Olimpia 2004

'Előre le voltak osztva a tornaversenyek érmei'

A nézők szakították félbe a gyakorlatokat

2004. 08. 24., 13:58 | Frissítve: 2004. augusztus 24., kedd 14:15

A hétfőn véget ért olimpiai tornaversenyek a zöld asztalnál folytatódnak, hiszen a dél-koreai után a bolgár szövetség is megóvta az egyik szám végeredményét. Az oroszok ugyanezt tervezik, sőt, akár közjogi perre is viszik az ügyet, ha több szám végeredményét nem változtatja meg a nemzetközi szervezet. Az egyik kelet-európai sportoló szerint előre eldöntötték a végeredményeket, ezért nem jutott neki bronzérem sem.

Az olimpiai tornaversenyek utolsó napján meglepő incidens zavarta meg a küzdelmeket: a nézők félbeszakították a versenyt.

A szurkolók azután kezdtek csillapíthatatlan függykoncertbe, illetve kiabálásba, hogy a bírák mindössze 9.725-re értékelték a korábbi négyszeres olimpiai bajnok orosz Alexei Nemov gyakorlatát. Tízperces kényszerszünet után - az amerikai Hamm addig a szer mellett várakozott - a pontozók 9.762-re emelték a kelet-európai tornász eredményét. A gyakorlatok végeztével viszont a felülvizsgált pontozás sem emelte dobogós helyre Nemovot, így a füttykoncert még egy ideig folytatódott.

"Nem volt korrekt, amit a bíróktól kaptam. Bronzérmet érdemeltem volna, viszont szerintem már előre le voltak osztva az érmek, és nekem nem jutott" - nyilatkozta hétfő este Nemov.

A szurkolók viselkedése nem volt indolokaltlan, hiszen tornában több meglepő eredmény is született, melyek nagy részéért a bírókat tette felelőssé még a sportág nemzetközi szövetsége is.

A múlt héten a dél-koreai Yang Tae-young lepontozása miatt nyújtottak be óvást hazája csapatának vezetői, melynek eredményeként a tornaszervezet az őt csak a harmadik helyre rangsoroló bírót négy évre eltiltotta. Kinyilvánította továbbá, hogy az amerikai Hamm, aki leesett az egyik szerről, nem nyerhette volna meg az aranyérmet, de azt mégsem vett el tőle utólag. A FIG (Nemzetközi Tornaszövetség) azzal védekezett, hogy a szabálykönyv nem teszi lehetővé a végeredmény módosítását.

A dél-koreaiak a Nemzetközi Sportöntőbírósághoz fordultak, hogy Yang megkapja a neki járó érmet, de az még nem hozott döntést.

Szintén ellentmondásosan alakult a gyűrűverseny, amelyet nagy meglepetésre a görög Dimosthenis Tampakos nyert meg. Az ezüstérmes bolgár Jordan Jovcsev elmondta, szerinte "ellopták a bírók" az ő aranyát, és a számban bronzérmes, korábbi többszörös bajnok Youri Chechi is kiállt mellette: "a görögnek dobogóra sem szabadott volna kerülnie".

Természetesen a bolgár szövetség meg is óvta a döntő végeredményét, míg az oroszok, akik több érmüket - köztük Nemovét is - kérik számon a pontozókon, szintén óvásra készülnek.

Az olimpián részt vevõ orosz csapat szóvivõje bejelentette, a válogatott vezetõi azt tervezik, hogy a torna több számának végeredményét is megóvják a helytelen pontozás miatt. A sajtóreferens elmondta továbbá, ha a NOB-nál nem jutnak eredményre, elképzelhetõ, hogy közjogi útra terelik az ügyet.

Bármilyen döntés is születik viszont a fellebbezések után, szinte biztos, hogy nem veszik el az aranyat senkitől.

Előfordulhat viszont, hogy több győztest hirdetnek, hiszen az ügynek már olimpiai precedense is van: két éve a a téli játékok jégtánc versenyén a bírák az orosz párosnak adták az aranyat, de később kiderült, elfogultan bíráskodtak velük szemben, így a másodiknak rangsorolt kanadai kettőst is elsőnek hirdették ki.

A favorizált szereplők közül csupán egy nyertes, az amerikai Hamm nyilatkozott, ő csupán sportága szubjektivitásában látja sikerének okát.

"A pontok azt mutatják, szubjektív sport a torna, mindenkinek lehet más-más véleménye ugyanarról a gyakorlatról" - következtetett Hamm, az első tornász az olimpiák történetében, aki úgy nyert aranyat, hogy leesett a szerről.

N;
hirdetés