Olimpia 2004

Nyomasztó román fölény női tornában

Az egyetlen magyar, Gál Róbert pontszerző helyen végzett

2004. 08. 23., 22:39 | Frissítve: 2004. augusztus 23., hétfő 22:57

Véget értek a tornászok küzdelmei. Az aranyérmeken nem kevesebb, mint kilenc ország osztozott. a legeredményesebbek a románok lettek, akik a nők összetett csapatversenyén kívül az ugrást, a gerendát és a talajt is megnyerték.

A tornászok első döntőjében, a férfiak csapatversenyében meglepetésre a címvédő kínaiak, csak az ötödikek lettek, de ennek ellenére is ázsiai siker született, miután a Kaszima Takehiro, Mizutori Hiszasi, Nakano Daiszuke, Tomita Hirojuki, Cukahara Naoja, Joneda Iszao összeállítású együttes 173,821 pontos teljesítménnyel végzett az élen, megelőzve az Egyesült Államok és Románia csapatát. Egy nappal később a románoknak sikerült a címvédés, a női csapatversenyt 114,283 pontos teljesítménnyel nyerték az Egyesült Államok és Oroszország előtt.

Egyéni összetettben amerikai győzelmek

A férfi tornászok egyéni összetett versenyét az amerikai Paul Hamm nyerte és ez az érem az Egyesült Államok első olimpiai aranyérme ebben a versenyszámban. Hamm mellett két dél-koreai állt a dobogón, a második helyen Kim De Eun, a harmadikon pedig Jang Te Jung végzett.

Paul Hamm olimpiai aranyérme egy 52 évig tartó szovjet-orosz, illetve ázsiai egyeduralomnak vetett véget a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Az elmúlt 52 évben összetettben a Szovjetunió, Kína, Japán "triumvirátuson" kívül senki sem tudott aranyérmet szerezni.

Az amerikai sikerszéria a nőknél is folytatódott, miután a nők egyéni összetett versenyét Hamm honfitársa Carly Patterson nyerte. A második az orosz Szvetlana Horkina, a harmadik a kínai Csang Nan lett.

Férfiak: hat számban hat nemzet győzött

A szerenkénti döntőkben igazságosan megosztoztak az érmeken a versenyzők. A férfi tornászok talaj küzdelmeit kanadai Kyle Shewfelt nyerte, a második helyet a román Marian Dragulescu, míg a harmadikat a bolgár Jordan Jovcsev szerezte meg. Az összetettben győztes Hamm, csak az ötödik lett.

A lólengésben kínai győzelem született, miután a pontozók, Teng Haj-pin gyakorlatát találták a legjobbnak. Mögötte a román Marius Urzica, a harmadik helyen pedig a japán Kaszmia Takehiro végzett. Korláton egy "új" ország tornásza, az ukrán Valerij Goncsarov győzött. A második helyet a japán Tomita Hirojuki, a harmadikat az aktuális világbajnok kínai Li Hszaio-peng szerezte meg.

Csollány nyomában

A négy évvel korábban magyar győzelemmel zárult gyűrű küzdelmeiben hazai győzelem született. Nyert a görög Dimosztenisz Tampakosz, második a négy évvel ezelőtt is ezüstöt nyerő bolgár Jordan Jovcsev, a harmadikon pedig az olimpiára "visszatért" olasz Yuri Chechi végzett. A bolgárok óvtak a döntő után, mert véleményük szerint lepontozták versenyzőjüket, az eredményt azonban nem változatták meg.

Az ugrásban volt az egyetlen magyar résztvevő, itt Gál Róbert próbált meg minél előkelőbb helyen végezni. Ez végül a hatodik hely lett, ami dicséretre méltó a ferencvárosi tornásztól. Gál hetedikként került a döntőbe, és egy helyet javítva pontszerző helyen zárta az olimpiát. Győzött a címvédő spanyol Gervasio Deferr, az ezüstérmet a lett Jevgenyij Szapronyenko, a bronzot a román Marian Dragulescu szerezte meg.

Botrányos nyújtó döntő

Kis híján botrányba fulladt a torna versenyek utolsó száma, a férfiak nyújtó döntője, miután az orosz Alekszej Nyemov gyakorlata után a pontszámok láttán a nézők hosszú ideig hangosan tüntettek. Az aranyérmet végül az olasz Igor Cassina szerezte meg. A szerenkénti döntők utolsó viadalán Nyemov hat repülő elemmel tarkított gyakorlatát hangos tapsviharral értékelte a közönség, amely a 9,725 pontos, akkor is már csak a harmadik helyhez elegendő értékelést látva bőszült füttykoncertbe kezdett.

Az indulatok közel tíz perc után mérséklődtek, amikor a bírók - talán a népharagtól tartva - módosították az orosz tornász eredményét 9,762-re. Nyemov megköszönte a nézőknek a kiállást, igaz, a változtatás a pozícióján nem javított. Az aranyat Cassina 9,812-vel érdemelte ki, az ezüstöt az amerikai Paul Hamm, a bronzot a japán Joneda Iszao szerezte meg. Nyemov végül az ötödik lett. Nők: román fölény

A nőknél a csapatban aratott győzelem után a román Monica Rosu megszerezte második aranyérmét, miután ugrásban nem akadt jobb nála. 9,656-os teljesítményéhez az ezüstérmes amerikai Annia Hatch, és a bronzérmes orosz Anna Pavlova gratulálhatott.

Felemás korláton nem is az volt a legnagyobb meglepetés, hogy francia győzelem született Emilie Lepennec révén, hanem hogy a szám toronymagas esélyese Szvetlana Horkina - aki 1996-ban és 2000-ben sem talált legyőzőre ezen a szeren - leesett és csak a nyolcadik lett. A második és a harmadik helyet amerikai tornászok szerezték meg Terin Humphrey és Courtney Kupets révén.

Ponor a sztár

Gerendán újabb román aranyérem született Catalina Ponor révén. Az ezüstérmet az egyéni összetett verseny győztese, az amerikai Carly Patterson, a bronzot az ugyancsak román, s Ponorral együtt csapatban első Alexandra Georgiana Eremia nyerte.

Ponor lett egyébként a legeredményesebb tornász az olimpián, miután a csapat és a gerenda után talajon is ő győzött. Örömét növelheti, hogy második helyen honfitársa Daniela Sofronie végzett, míg a dobogó harmadik fokára spanyol Patricia Moreno állhatott fel.

N;
hirdetés