Olimpia 2004

Öttusa

2004. augusztus 05., csütörtök 18:02

Már az ókorban is rendeztek pentathlon versenyeket, igaz az öt szám akkor még a futás, gerelyhajítás, ugrás, diszkoszvetés és birkózás voltak. Az újkori olimpiákon éppen maga Coubertin báró (az újkori játékok atyja) szorgalmazta az ókori sportág modern kori folytatását.

Így az 1912-es stockholmi játékokon már szerepelt az ötpróba illetve a tízpróba is. Ez azonban "kevés volt" és Coubertin unszolására a svédek kitaláltak egy katonai sportágat. Ebben a résztvevőnek lőnie, lovagolnia, úsznia, vívnia és futnia kell. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1911-es budapesti ülésén hagyta jóvá a sportágat, mely Stockholmban már be is mutatkozott. (Ekkor még a résztvevők dönthették el, saját, vagy a rendezők által biztosított lovon állnak rajthoz. Ez a rendszer azonban csak 1920-ig tartott, azóta csak a rendezők lovai vannak.)

A sportágat többször próbálták megreformálni, így a lovaglást terepmotorozással, majd kerékpározással kiváltani és a sportágak sorrendje is többször változott. Az 1949-ben alakult nemzetközi szövetség azonban nem haladt a korral. A NOB vezetői nem nézték jó szemmel, a küzdelmeket, leginkább azt, hogy egyazon versenyszámban elért eredmény csak egy eredménysorba számítson. (1960 és 92 között egy eredménnyel lehetett szerepelni az egyéni és a csapatversenyben is.) Így nem elképzelhetetlen, hogy a már olimpiai sportág triatlon előbb-utóbb eltörli az olimpiák műsoráról Coubertin álmát.

A sportág legeredményesebbjei a három aranyéremmel bíró Balczó András, illetve a hét éremmel (2-2 arany és ezüst, 3 bronz) bíró szovjet Pavel Lednyev.

N;
hirdetés