Olimpia 2004

Evezés

2004. augusztus 11., szerda 11:17

A hétköznapi vízi közlekedési módszerből sporttá a XVIII. században vált. Angliában az 1800-as évek elejétől voltak egyetemi versenyek, melyek közül a leghíresebb az Oxford-Cambridge párosviadal, melyet 1829 óta rendeznek. A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) 1892-ben alakult, és rá egy évre már az első nemzetközi versenyt is megrendezte.

Az evezés már az első, 1896-os athéni olimpián is szerepelt - volna. A tenger azonban túl viharos volt, így nem tudták megrendezni a futamokat. 1900-ban a Szajnán tartották a futamokat és mindmáig ez az egyetlen verseny, melyet folyami szakaszon rendeztek meg. A nők 1976-ban szerepeltek ebben a sportágban az ötkarikás játékokon.

Az idő folyamán mind nagyobb és nagyobb emberek váltak evezősökké, így a nemzetközi szövetség bevezette a könnyűsúlyt. (A férfiaknál a kétpárevezős és a kormányos nélküli négyesnél, a nőknél pedig a kormányos nélküli kettesnél.) Ez azt jelentette, hogy a nőknél egyazon hajóban ülők átlagsúlya 57, a férfiaknál 71 kilogramm, míg közülük a legnehezebb sem lehet 59, illetve 72,5 kiló felett. A sportág kiemelkedően legnagyobb alakja az öt olimpiai bajnoki címmel bíró angol Steve Redgrave

N;
hirdetés