Olimpia 2004

Vízilabda

2004. augusztus 05., csütörtök 18:12

Az első mérkőzéseket 1876-ban, Angliában játszották, igaz még ötvenméteres medencében, hol heten, hol tizenegyen. 1888-ban lefektettek egy tizenegy pontból álló szabályzatot, így semmi akadálya nem volt, hogy az 1900-as olimpián bemutatkozzon a sportág. Az első öt olimpiából négyet az angolok nyertek.

A sportág a mai napig a Nemzetközi Amatőr Úszó Szövetség égisze alá tartozik, így az első úszó Eb-vel egy időben rendezték az első vízilabda Eb-t is, melyet 1926-ban a magyar válogatott nyert meg. Ennek tükrében nem meglepő, hogy az első vb-t (akárcsak az úszóknál) csak 1973-ban rendezték és itt is magyar siker született

A sportág időközben rengeteg szabályváltoztatáson ment át, sőt, Sydney óta már a hölgyek is résztvevői az olimpiának. (A nők első világbajnokságát 1986-ban rendezték.) A magyar válogatott mindkét nemnél a világ élmezőnyébe tartozik. A sportág legeredményesebb nemzete a magyar, míg legeredményesebb játékosai Gyarmati Dezső, aki egyaránt 5 olimpiai éremmel bír, melyből három arany. (Mi több, a legendás pólós edzőként is olimpiai bajnokságig jutott.)

N;
hirdetés