Olimpia 2004

'Nem is olyan könnyű 75 millilitert pisilni'

2004. 08. 25., 16:25 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:29

Civilekkel is gyakran előfordul, hogy négy-hat órán át képtelenek a viszgálathoz szükséges vizeletet produkálni - állítják egyhangúan az Indexnek nyilatkozó urológus szakorvosok, akik szerint Fazekast a mintaadásban reálisan akadályozhatta az athéni hőségben feltételezhető folyadékveszteség. A "stressz-elméletet" ugyanakkor kizárják.

Az Index megkeresett pár urológus szakorvost, hogy megkérdezze őket, mit gondolnak a Fazekas Róbert doppingvizsgálatának körülményeiről. Volt olyan közalkalmazott orvos, aki nyilatkozatáért pénzt kért volna, jó néhányan elzárkóztak a válaszadástól, és a szakvéleményüket elmondók is csak névtelenül vállalták a villáminterjút.

Gyakran várnak négy-hat órát

A szakemberek abban egyetértettek, hogy még a hetvenöt milliliteres vizeletminta adása is gondot jelenthet egy sportolónak, ha a fokozott fizikai igénybevétel miatt kiszáradt. Több szakorvos megemlítette, hogy praxisa során többször előfordul, hogy egy-egy páciens csak négy-hat órás várakozás után képes száz-százhuszonöt milliliter vizeletet adni.

Az urlógusok emellett megemlítették, hogy Fazekas az athéni melegben valószínűleg szokatlanul sok folyadékot veszthetett, amit hiába pótolt a verseny alatt folyamatosan, nem biztos, hogy a húgyhólyagába is került folyadék, hiszen a test csak a felesleges folyadékmennyiséget üríti ki.

A stressz nem akadályozhatta meg

Az orvosok elképzelhetőnek tartják, hogy a vizsgálat közben megivott folyadék az ellenőrzés végéig nem jutott el a húgyhólyagig, így a víz hatására sem indulhatott be a vizeletinger. Azt viszont az általunk megkérdezett szakorvosok többsége cáfolta, hogy a doppingellenőrzés körülményei, a stressz olyan fiziológiai hatásokkal járna, amelyek hosszútávon, akár több órán keresztül is gátolnák a vizeletürítést.

A szakemberek abban is egyetértettek, hogy a Fazekas által adott 25 milliliternyi minta is elegendő lett volna a vizsgálat elvégzéséhez, hiszen egy-egy laborvizsgálat elvégzéséhez elegendő akár 5-10 milliliternyi minta is. A vizeletet azonban a jelenlegi módszerekkel nem lehet például vérrel kiváltani, hiszen a különböző doppingszerek a vérkeringésből hamar kiürülnek, és csak a vizeletben lehet hosszabb ideig kimutatni a nyomaikat.

A megkérdezett urológusok szerint nem valószínű, hogy Fazekas a doppingellenőrzés előtt vízhajtót szedett volna (ami megnehezítheti a doppingszerek kimutatását), hiszen ha a verseny után vett volna be vízhajtót, az éppen, hogy megkönnyítette volna a mintaadást, míg, ha a verseny előtt, akkor az akár a teljesítményét is csökkenthette volna.

N;
hirdetés