Olimpia 2004

Tizenkilenc pontos verést kapott a Dream Team

Véget ért az amerikai kosárlabdaálom

2004. 08. 15., 21:36 | Frissítve: 2004. augusztus 16., hétfő 13:06

Története során első vereségét szenvedte el az NBA-sztárokkal megerősített amerikai kosárlabda-válogatott. Puerto Rico csapata végiog vezetve, 92-73-ra verte Iversonékat. A világbajnok szerbek is kikaptak az argentinoktól.

Klikk a képre!
Hatalmas meglepetéssel kezdődött az olimpiai férfi kosárlabda-torna: a címvédő és az NBA-sztárok 1992-es színre lépése óta veretlen amerikai válogatott sima, 92-73-as, tizenkilenc pontos vereséget szenvedett Puerto Ricótól.

A Dream Team tizenhárom ezer néző előtt főként a második negyedben játszott mélyen a tudása alatt, amelyben mindössze hét(!) pontra volt képes. Az Egyesült Államok legjobbja Tim Duncan volt 15 ponttal, míg a karibiak vezére, Carlos Arroyo (Utah Jazz) 24 pontig jutott.

Eredmények:
A-csoport:
Olaszország - Új-Zéland 71-69
Spanyolország-Kína 83-58
Argentína-Szerbia és Montenegró 83-82
B-csoport:
Litvánia-Angola 78-73
Puerto Rico-Egyesült Államok 92-73
Az amerikaiak európai megérkezésük után hasonló különbségű, tizenhét pontos verést kaptak az olaszoktól, majd a németeket az utolsó pillanatokban elért hármassal legyőzték, augusztus hatodikán pedig javuló játékkal verték Belgrádban a szerbeket, 78-60-ra. Most azonban széteső produkciót nyújtottak, riválisuk végig vezetett, és esélyt sem hagyott a szoros eredményre sem.

A két gárda az olimpia előtt egy edzőmeccset már játszott, akkor a három legnevesebb válogatottját nélkülöző alakulat szoros meccsen nyerni tudott. Az amerikai sajtó már a kezdetektől fogva szkeptikusan értékelte a csapat győzelmi esélyeit, és szerintük csak Európában tartják Dream Teamnak ezt az együttest, valójában viszont még a négy évvel ezelőtti gárda erejét sem éri el, nemhogy a '92-est. (Az Egyesült Államok egy éve a hazai rendezésű vb-n nagy meglepetésre csak ötödik lett, miután kikapott Argentínától a negyeddöntőben.)

Az A-csoportban a tavalyi NBA-bajnok San Antonio Spurst erősítő Manu Ginobili dudaszóban dobott kosarával Argentína 83-82-re legyőzte a világbajnok szerb-montenegrói válogatottat, így visszavágtak a tavalyi vb-fináléban elszenvedett vereségért Bodirogáéknak, aki a szerb zászlót vitte a megnyitóünnepségen.

N;
hirdetés