Olimpia 2004

Úszósikerek a negyedik napon

Gyurta Dániel meglepetésre készül

2004. 08. 17., 10:49 | Frissítve: 2004. augusztus 17., kedd 15:09

Risztov Éva a 200 méteres pillangóban, Gyurta Dániel pedig a 200 méteres férfi mellúszásban futamát megnyerve jutott a délutáni középdöntőbe, utóbbi eredménye összesítésben is az első helyre volt jó. Gyurtával együtt, a tizennegyedik helyen továbbjutott Bodor Richárd is, míg Zubor Attila, Boulsevicz Beatrix, valamint a 4x200-as gyorsváltónak nem sikerült továbbjutnia. Közülük Boulsevicz járt a legszerencsétlenebbül, eredménye a 17. helyre volt elég vagyis csak egy hellyel maradt le a középdöntőről.

Az olimpiai úszóversenyek legnépesebb száma a férfi 100 méteres gyorsúszás: az athéni játékokon nyolcvanan indultak itt. A hatodik előfutamban rajthoz álló Zubor Attila az első ötven méter után a hatodik helyen fordult és a táv második felénél sem tudott feljebb jönni. Egy helyet még vissza is csúszott és 50,26 másodperces idővel - mely több mint egy másodperccel gyengébb egyéni legjobbjánál - csak hetedik lett, így nem jutott tovább. Teljesítménye összesítésben a 27. helyre volt elég.

Risztov meggyőző volt

A magyar versenyzők közül a folytatásban a női 200 méteres pillangóúszás előfutamában Risztov Éva és Boulsevicz Beatrix szállt medencébe. Risztov sokáig együtt úszott a mezőnnyel, az utolsó ötven méteren azonban mindenkit otthagyott és 2:10,49-es idővel nyerte futamát. Ez az összesítésben a harmadik legjobb idő lett. Boulsevicz Beatrix az ötödik lett, ami az összesítésben csak a 17. helyre volt elég, így éppen nem jutott be az elődöntőbe tizenhatos mezőnyébe.

Gyurta, a kellemes meglepetés

Tekintse meg a képeket!
A 200 méteres férfi mellúszás hatodik előfutamában két magyar, Gyurta Dániel és Bodor Richárd volt érdekelt. Az első száz méter után Bodor a negyedik, Gyurta a hatodik helyen állt, azonban százötvennél már Gyurta vezetett. A mindössze tizenöt esztendős úszó végül több mint egy testhosszal nyerte a futamot, fantasztikus 2:11,29-es idővel. Teljesítményére jellemző, hogy több mint egy másodpercet vert a második helyezettre. Bodor futamában az ötödik lett, 2:13.12-es időeredménnyel. Ez az összesítésben a 14. helyre volt elég, így ő is érdekelt lesz a délutáni középfutamon.

"Vártam a jó szereplést"
A szám után Gyurta Dániel a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában elmondta, még korai lenne az esti középfutamokról, vagy a döntőről beszélni. "Én is meglepődtem az eredményen, de ebben az évben mindent beleadva dolgoztam, ezért valahol vártam a jó szereplést" - mondta. A kérdésre, hogy miért várta meg Bodort a medencében, így válaszolt: "Mégse egy orosszal vagy némettel ölelkezzek egy ilyen siker után".

A 4x200-as gyorsváltónk szabadkártyával indulhatott és Kiss László szövetségi kapitány a Kerékgyártó Tamás, Gercsák Balázs, Makány Balázs, Szűcs Tamás összetételű négyesnek szavazott bizalmat. A roppant fiatal átlagéletkorú csapat futamában 7:31.78-as idővel az utolsó lett, így nem jutott tovább. A futamot az ausztrálok nyerték 7:14,85-ös idővel.

N;
hirdetés