Olimpia 2004

Három világcsúcs az úszószámok utolsó napján

Michael Phelps hat arannyal zárt

2004. 08. 21., 20:15 | Frissítve: 2004. augusztus 22., vasárnap 18:01

Szombaton véget értek az úszószámok az athéni olimpián. Az amerikai férfi és az ausztrál női 4x100-as vegyesváltó, egyaránt világrekordot döntött, míg az amerikai Aron Peirsol a staféta első tagjaként száz méter háton állított föl világcsúcsot. A magyar 4x100-as férfi váltó a hetedik helyen zárt.

Szombaton befejeződtek az úszószámok az olimpián, az utolsó napon három világcsúcs is született.

A harmadik helyen is állt a váltónk

Magyar induló, illetve indulók a négyből mindössze egyetlen döntőben voltak, a férfi 4x100 méteres vegyesváltóban a Cseh, Gáspár, Bodor, Zubor négyes indult, de csak a hetedik helyet tudta megszerezni.

A verseny felénél Cseh és Gáspás szereplése után még harmadik volt a magyar csapat, de Bodorral az utolsó helyre estek vissza. Zubor végül nagy hajrával, egy helyet javítva hozta be hetediknek a mieinket.

Phelps rekordbeállítása: nyolc érem

Tekintse meg képeinket!
A futamot az amerikai váltó új világcsúccsal, 3:30.68-as eredménnyel nyerte, ráadásul a kvartett első tagja, Aron Peirsol száz méter háton 53.45-tel szintén világrekordot döntött.

Az amerikaiak sikerével Michael Phelps úgy szerezte meg hatodik aranyérmét az olimpián, hogy vízbe sem ugrott: a döntőben Ian Crockernek adta át az indulás jogát, ám korábban az egyik selejtezőben úszott, így tagja a győztes váltónak.

A tizenkilenc éves úszó így összesen hat arany és két bronzéremmel zárta az athéni játékokat, ami a nyert érmeket tekintve olimpiai rekordbeállítás. Előtte csak egyetlen sportoló, a szovjet tornászlegenda, Alexander Dityatin tudott nyolc érmet nyerni ugyan azon az olimpián, 1980-ban.

De Brujin megvédte címét

A zárónap harmadik világcsúcsa a nők 4x100-as vegyesváltójában született, amelyet az ausztrálok nyertek meg 3:57.32-es rekordidővel az Egyesült Államok és Németország stafétája előtt. A győztes váltó tagja volt Jodie Henry is, aki harmadik olimpiai aranyát szerezte.

A férfi 1500 méteres gyorsúszás olimpiai döntőjében az ausztrál Grant Hackett győzött, 14:43.40 alatt úszva a távot. Második az amerikai Larsen Jensen, harmadik a brit David Davies.

A női 50 m gyorsúszás döntőjében a holland Inge de Brujin megvédte címét, másodikként a francia Malia Metella, harmadikként az ausztrál Lisbeth Lenton ért be.

N;
hirdetés