Olimpia 2004

Döntős a Varga, Hirling könnyűsúlyú kétpárevezős egység

Csak nekik sikerült a magyar csapatból

2004. 08. 19., 08:58 | Frissítve: 2004. augusztus 19., csütörtök 09:26

Bejutott a döntőbe a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység az athéni olimpián, miután a második helyen végzett középdöntős futamában. A magyar duó - amely így már biztos pontszerző - vasárnap száll vízre a fináléban.

A hazai szövetség vezetősége előzetesen két A- és egy B-döntős helyezést várt a három hajóból álló küldöttségtől, s miután a Remsei Mónika, Stift Edit könnyűsúlyú kétpár csak a C-, a Bencsik Gábor, Haller Ákos kétpár pedig csupán a B-fináléba kvalifikálta magát, a fiatal ferencvárosi, váci duóra, a Varga, Hirling kettősre várt a feladat, hogy megmentse a küldöttség becsületét.

Vargáék a csütörtöki viadalon a kettes pályára kaptak besorolást, a világbajnok olasz Elia Luini, Leonardo Pettinari, illetve a vb-bronzérmes ír Sam Lynch, Gearold Towey kettős közé. Rajtuk kívül ott volt még a mezőnyben az a Pascal Touron, Frederic Dufour francia páros, amely megverte Hirlingéket a vasárnapi előfutamban.

Második helyen a döntőbe

A táv első felében csak a franciák különültek el a mezőnytől, mindjárt a rajt után az élre álltak, és magabiztosnak tűnő előnnyel vezettek. A tavalyi milánói vb-n hatodik Vargáék 1500 méternél a második helyen haladtak - az első három pozíció ért továbbjutást -, de csak minimális különbséggel előzték meg a japánokat és az íreket.

A hajrához közeledve aztán növelték a csapásszámot, s bár a japánok is rákapcsoltak, meg tudták őrizni előnyüket, és második helyükkel bejutottak a döntőbe. Nagy meglepetésre az írek és az olaszok csak a 7-12. helyért küzdhetnek majd a végjátékban.

Versenyben az éremért

A döntőbe tehát a franciák és a magyarok mellett a japánok, a másik futamból pedig a címvédő, vb-második lengyelek, valamint a görögök és a dánok jutottak be. "Bevallom, nagy kő esett le a szívemről, remekül mentek a fiúk - mondta az MTI-nek Melis Zoltán szövetségi kapitány. - Úgy gondolom, hogy a finálé abszolút esélyese a francia egység, de a mieink versenyben lesznek az éremért." A döntőre vasárnap, magyar idő szerint 7:50 órakor kerül sor.

N;
hirdetés