Olimpia 2004

Három aranyat is nyerhetnek a vívók

2004. 08. 07., 13:36 | Frissítve: 2004. augusztus 10., kedd 15:55

A magyar vívó-válogatottnak 1908-tól mindössze két olyan olimpiája volt, amikor nem sikerült aranyérmet nyernie. A csapatban most is vannak esélyesek, és Athénban részben könnyebb lesz az első helyen végezni, mint egy világbajnokságon.

A vívó-válogatott Sydneyben az olimpia második napján megszerezte első aranyérmét, ám a jó folytatás elmaradt, és a küldöttség összesen egy éremmel zárt. A mostani csapat ugyanakkora erőt képvisel, mint a négy évvel ezelőtti, ám a vezérkar korántsem lenne elégedett, ha ezúttal is egy éremmel térnének haza.

Kedvezőbb helyzetben, mint legutóbb

Kovács Tamás szakmai igazgató úgy vélekedett, mindhárom csapat egyértelműen éremesélyes, és egyéniben is könnyen előfordulhat, hogy bármelyik versenyző dobogóra állhat. "Ez a gárda három aranyérmet is megszerezhet, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy igen nagy a konkurencia, és előfordulhat, egyet sem sikerül elérniük" - mondta a tizedik olimpiájára készülő Kovács.

A volt kapitány nem titkolta, fizikailag lényegesen könnyebb az olimpián versenyezni, ám idegileg sokkal nehezebb. "El kell viselni a stresszt, ez lehet a titok. Négy éve már nagyon korán elutaztunk, az átállás megviselte a versenyzőket, a temérdek, több napos szabadidejüket sem tudták hasznosan eltölteni, óhatatlanul a versenyre gondoltak, ami csak emésztette őket és az erejüket. Most a helyzetünk jobb, hiszen gyorsan Athénban lehetünk" - értékelt Kovács.

A felkészülés csekély szerepe

A kétszeres olimpiai bajnok kardvívó kapitány, Szabó Bence hozzátette, ő maga is igyekszik levenni a terhet a versenyzők válláról, és saját tapasztalatait is megosztotta velük. "Emlékszem, Szöulban az első asszó közben kiszáradt a szám, minden bajom volt. Aztán nyertem, és felszabadultam. Most azt javaslom, ne nézzék meg a versenyzők a táblát, ne is foglalkozzanak vele, ne tulajdonítsanak nagyobb jelentőséget, kivel fognak vívni" - mondta.

Szabó szerint az olimpiai ruhapróbán érződött először igazán az olimpia hangulata a versenyzőknél, és ő korábbra várta. Az is érződik a keretnél, hogy sokan már nagyon mennének, mert elegük van a kemény felkészülésből. "A mi sportágunkban a siker záloga csupán öt százalékban lehet a felkészülés, de azt hiszem, azt legalább nem rontottuk el, nyugodt lehet a lelkiismeretünk."

Kockázatvállalás nélkül nincs siker

A kapitány biztosra veszi, hogy lesz görcsösség a csapatnál, de úgy véli, amikor nagy közönség előtt kell vívnia néhány versenyzőnek - például Kovács Iván, vagy Boczkó Gábor -, egyértelműen feldobja. "Azt sulykolom, hogy kockázatvállalás nélkül képtelenség nyerni, ezt mindenkinek be kell látni" - hangsúlyozta.

Az érmek tekintetében Szabó visszafogottan nyilatkozott. "A csapatok sorsolására nem lehet panasz, hiszen a férfi kardozók az oroszokkal csak a fináléban találkozhatnak, nem úgy, mint Sydneyben, ahol már az elődöntőért összecsapott a két rivális. Női párbajtőrben Kanada után a döntőért jöhetnek a kínaiak, míg a férfiaknál, a mumusnak számító francia csapatot az elején elkerültük, mert az ukránokkal vívunk, a négyben azonban velük mérkőzhetünk. Egyéniben bárki befuthat, mert a sok kiváló képességű vívó között a napi forma dönt. Remélem, kitart a Világkupákon mutatott lendület."

Most is a vívóké lesz az első arany?

Szabó kitért a lebonyolításra, és szerencsésnek tartja, hogy már az első héten véget érnek a küzdelmek. Szerinte doppingoló lehet, hogy van esély arra, hogy az első aranyat ismét a vívók nyerjék. Sydneyben Nagy Tímea volt az első magyar aranyérmes.

A magyar csapat:
Női tőr: Mohamed Aida, Varga Gabriella (csak egyéni verseny van)
Női párbajtőr: Hormay Adrien, Nagy Tímea, Mincza Ildikó, tartalék: Nagy Tímea
Női kard: Nagy Orsolya
Férfi kardcsapat: Ferjancsik Domokos, Lengyel Balázs, Nemcsik Zsolt
Férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, tartalék: Kulcsár Krisztián
N;
hirdetés