Olimpia 2004

Ismét Nagy Tímea szerezte az első magyar aranyat

A magyar sport százötvenedik aranya

2004. 08. 15., 18:54 | Frissítve: 2004. augusztus 15., vasárnap 22:40

A párbajtőröző Nagy Tímea Athénban megvédte négy éve szerzett olimpiai bajnoki címét. A döntőben öt találattal verte a francia Laura Flesselt, így ő lett kétszeres olimpiai bajnok egyéniben. Nagy úgy vélte, a finálé könnyebb volt, mint az elődöntő. A 34 éves versenyző edzője, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző nem várta ezt a sikert, de remélte. Nagy ezzel a magyar sport 150. olimpiai aranyérmét szerezte.

Fotó: Barakonyi Szabolcs (Index)
Klikk a képre!
Az athéni olimpia második vívódöntőjében, a női párbajtőrözők egyéni versenyében a szám két eddigi ötkarikás bajnoka, a '96-ban nyertes francia Laura Flessel-Colovic, valamint a négy évvel ezelőtti első, Nagy Tímea csapott össze. 2000-ben, Sydneyben is összecsaptak, akkor az elődöntőben, és Nagy akkor győzött.

Se francia, se magyar házidöntő

A mostani elődöntőben elkerülték egymást: Nagy Tímea francia, Flessel pedig magyar ellenfelet győzött le egy találattal, ezek után csaphatott össze a fegyvernem két legjobb versenyzője a fináléban. (Az elődöntő két vesztesének találkozójából a Nagy által legyőzött Nisami 15-12-re verte Mincza Ildikót.)

A második szülése után visszatérő Nagy nyugodtan, mosolygósan, ugyanakkor önmagát hergelve lépett be a vívóterembe kevéssel hét óra előtt.

Nagy Tímea
Születési idő, hely: 1970. augusztus 22., Budapest
Klubja: Honvéd-LNX
Legjobb eredményei egyéniben: Európa-bajnok (1995), csapatban: világbajnok (1992, 1993, 1995, 1997, 1999), vb-3. (2001, 2003)
Olimpiai eredményei: bajnok egyéniben (2000, 2004), 5. egyéniben (1996), 4. csapatban (1996, 2000)
Nagy csak az elején nem vezetett

A döntő Flessel-találattal kezdődött, aztán egy együttes után Nagy feltartó szúrással egyenlített. A következő együttes után Nagy megint tiszta tust adottm, és így fordított, aztán az ötödik találatot is elhelyezte Flessel csuklóján. (5-3) Az újabb együttes után megint Nagy jött, és háromra növelte előnyét. Ennek azonban nem sokáig örülhettünk, mert Flessel is megszúrta a csuklóján Sydney bajnokát.

Többször is lábra szúrt a magyar

Flessel lendületbe jött, és felzárkózott, de Nagy újabb tust adott, és 8-6-ra módosította az állást, és lábon szúrta Flesselt (9-6), noha ez a mozdulat eddig a Guadalupe-on született párbajtőröző specialitása volt. Ezek után nem sikerült Nagy támadása, Flessel jobban figyelt, és az első három perc után 9-7 volt az állás.

Tekintse meg képeinket!
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A pihenő után a szokásos együttes találat 10-8-at eredményezett.Flessel támadása nem sikerült, így megint három lett a két fél között. Az újabb két együttes azt jelentette, Nagy már csak két találatnyira volt a címvédéstől.(13-10)

Címvédés, százötvenedik arany

Kulcsár Győző tanítványa újabb találatot adott, és már csak egy kellett. Nagy be is vitte, és így megvédte bajnoki címét, és megint ő szerezte a magyar küldöttség első aranyérmét.

A szám első kétszeres olimpiai lett a vívónő és egyben a magyar sport százötvenedik százötvenedik lesőségét szerezte. A századikat a birkózó Hegedűs Csaba nyerte 1972-ben.

A szakvezetők nem hitték volna

Kulcsár Gyõzõ, Nagy Tímea edzõje az Index tudósítójának elmondta: "Nem számítottam erre, ilyenre nem lehet számítani, de nagyon reméltem, hogy sikerül megszerezni az aranyérmet". A négyszeres olimpiai bajnokot ezután elsodorta a tömeg.

Tekintse meg helyszíni képeinket!
Nedeczky György, a párbajtőrt szakág vezetője csak annyit mondott: "ezt nem hittem volna".

Eközben a magyar drukkerek az ország minden részébõl érkeztek a csarnokba. "Ezért jöttünk, ezért jöttünk, hej, hej" - skandálták.

Könnyebb volt, mint az elődöntő

"Ezt a meccset jobban éreztem" - mondta a győzelem után a Magyar Rádióban Nagy Tímea. Úgy érezte, könnyebb volt a finálé, mint az elődöntő. "Nagyon féltem Flesseltől, mert hiába győztem le őt Sydneyben az elődöntőben, azóta többször nagy verést kaptam tőle" - árulta el. Hátra van még a csapatverseny, aztán rögtön megy haza - négy éve sem várta meg az aranygépet - és utána rögtön megy családjával nyaralni. Amikor erről beszélt a kétgyermekes, 34 éves sportoló, megeredtek a könnyei.

"Amikor bejutott a négyes döntőbe, sms-ben elküldtem neki, csupa nagybetűvel, hogy sportember, már ezzel olyan sportolói nagyságról tett tanúbizonyságot, amivel egészen egyszerűen nem tudok mit kezdeni" - mondta az MTI-nek itthonról férje, Varga Sándor. "Szült egy 5 kiló 30 dekás, 64 centis babát, meg is sérült, s innen állt fel, ez egyszerűen hihetetlen" - tette hozzá. Nagyobbik lányuk azzal bocsátotta útra a édesanyját, hogy csak ő nyerhet. "Nagyon nehéz helyzet volt, mert hogy is lehet megmagyarázni egy kisgyereknek, hogy ez egyáltalán nem így van. Hát nem neki lett igaza?!" - mesélte.

A párbajtőrvívás magasiskolája

"Megvédeni az olimpiai bajnoki címet sokkal nehezebb, mint az elsőt megszerezni" - mondta Szabó Bence szövetségi kapitány, aki a csapattal 1988-ban Szöulban, egyéniben pedig 1992-ben Barcelonában állhatott fel a dobogó legfelső fokára. "A párbajtőrvívás magasiskolája volt, amit Nagy Tímea bemutatott, és tette ezt a legnagyobb tétre menő verseny, az olimpia döntőjében, erre nagyon-nagyon ritkán van példa" - dicsért Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki maga is ugyanebben a számban, a csapatversenyben nyert kétszer is olimpiai aranyat.

Kovács Tamás, a vívószövetség főtitkára is felsőfokon beszélt az egy hét múlva a 34. születésnapját ünneplő Nagy Tímea teljesítményéről: "Egyszerűen hihetetlen, milyen káprázatosan, megbízhatóan, iskolázottan vívott egész nap." A vívószövetség elnöke, Gémesi György azt mondta az aranyérmes "fantasztikus produkciót mutatott be, sugárzott róla a magabiztosság". Gyurcsány Ferenc sportminiszter a győzelem hátterét emelte ki: "Nagy Tímea két gyerekkel csinálta végig a felkészülést és ezt az olimpiát az újabb diadalig, egyszerűen csodálatos dolgot művelt."

N;
hirdetés