Olimpia 2004

Amerika háborúja az olimpiai békében

2004. 08. 14., 15:35 | Frissítve: 2004. augusztus 14., szombat 16:00

Az Irakban zajló hadműveletek nem tartoznak bele az úgynevezett olimpiai fegyverszünet által tiltott háborús cselekmények sorába, áll az Egyesült Államok külügyminisztériumának állásfoglalásában. 2003-ban az Egyesült Államok képviselője is elfogadta és támogatta a görög fegyverszüneti ENSZ-előterjesztést.

Az Egyesült Államok pénteki állásfoglalása szerint az Irakban zajló hadműveletek nem tartoznak bele az úgynevezett olimpiai fegyverszünet által tiltott háborús cselekmények sorába - jelenti az AFP. Az Egyesült Nemzetek tavaly aláírt békenyilatkozata szerint minden harcban álló országnak törekednie kell arra, hogy az olimpiai játékok ideje alatt ne vegyen részt semmilyen hadi tevékenységben. Az Irakban harcoló amerikai katonákra nem vonatkozik ez a fegyverszüneti szerződés - állítja a külügyminisztérium.

"Visszautasítom azokat a megjegyzéseket, hogy az Egyesült Államok megsértene bármiféle olimpiai eszmét az Irakban zajló események révén" - nyilatkozott Adam Ereli megbízott külügyi szóvivő, majd hozzátette: "nem hiszem, hogy bármi köze lenne a fegyverszünetnek az iraki helyzethez".

2003. november 3-án százkilencven tag között az Egyesült Államok képviselője is elfogadta és támogatta az ENSZ-ben a görög előterjesztést, ami egy "békés és jobb világ" elérését célozza a sport és az olimpiai eszmék által. Némileg ironikus, hogy John Negroponte, az Egyesül Államok akkori ENSZ-követe volt az egyetlen, aki nem írta alá a békeindítványt, mivel épp az iraki megszállás kormányzatában dolgozott, és nem volt jelen az ünnepélyes aktusnál. Negroponte jelenleg Washington egyik vezető iraki diplomatája.

N;
hirdetés