Műlábbal fut és szerel a futballpályán

2013.05.16. 11:42

Az osztrák Martin Hofbauer lehet az első olyan futballista, aki műlábával hivatalosan is játszhat az épek között. A FIFA megadta rá az engedélyt.

A miesbachi amatőr klubban futballozó Hofbauer hasonló harcot vívott, mint az atlétáknál Oscar Pistorius, műlába miatt sokáig őt sem engedték indulni az épek között.

A futballistának 2011 novemberében találtak egy 13 centiméteres daganatot a jobb lábában, a kemoterápia nem segített, bár zsugorodott a tumor, 2012 márciusában amputálták a jobb lábszárát. Ezután protézist kapott, majd júniusban már futott is vele. A sportra biztatta az a Matthias Lanzinger is, aki egy baleset és amputáció után kezdte síelő karrierjét a fogyatékkal élők között.

Hofbauer hamarosan már futballozott is, és hivatalos engedély nélkül is pályára lépett. Októberben már meccse is volt, ahol egyből gólt szerzett. „Sem a nézők, sem az ellenfelek, sem a bírók nem vették észre a különbséget. Úgy futok és szerelek, mint bármelyik kétlábas futballista. A protézisem a részemmé vált, és nem akadályoz meg semmiben" – mondta Hofbauer.

Műlábbal futballozik az épek között

A protézis miatt azonban a FIFA-val is engedélyeztetni kellett, hogy játszhasson. Az orvosi bizottság végül precedenst teremtve hozzájárult ahhoz, hogy részt vegyen a stájter tartományi bajnokságban. Egyetlen feltételként azt szabták neki, hogy a meccsek előtt meg kell mutatnia a játékvezetőnek a műlábát, hogy nem sérülésveszélyes-e.

A 20 éves Hofbauer egyik szenvedésének vége, – nehezen viselte, hogy együtt edzhetett a többiektől, de az ajándéknak számító meccsekről le kellett mondania, – de még egy csatát meg kell nyernie. 2012 novemberében a tüdejében is találtak egy daganatot.