Lékó Péter: Egy időre visszavonulok

2010.08.24. 20:28
A szegedi sakknagymester nem érzi a játékot, szerdától az izraeli Gelfanddal vív nyolcjátszmás rapid párosmeccset Miskolcon, azon akarja helyreállítani a lelki egyensúlyát.

Lékó Péter szerdától az izraeli Borisz Gelfanddal vív nyolcjátszmás rapidsakk párosmérkőzést a miskolci Nemzeti Színházban.

"Gelfanddal szemben éppen 50 százalékos a mérlegem, a szerényebb dortmundi szereplés után remélhetőleg legyőzőm, ezzel helyreállíthatom a lelki egyensúlyomat" - nyilatkozta közös sajtótájékoztatójukon a magyar nagymester az Öreg Miskolcz Hotelben.

A szegedi világklasszis hozzátette, számára az eredményességen túl az is fontos, hogy újra érezze a játékot, mert hamarosan még nagyobb feladat, a sakkolimpia vár rá. Szeptember végén és október elején a magyar válogatott éltáblása lesz Hanti-Manszijszkban, ahol szerinte nagyon nehéz lesz bekerülni az első hat közé, mivel az elmúlt évtizedek legerősebb mezőnye ül majd asztalhoz Oroszországban.

Lékó meglepetésre kijelentette, olimpia után hosszabb pihenést tervez, a moszkvai Tal-emlékversenyen sem vesz részt, és még nem tudja, jövőre melyik lesz az első tornája.

Gelfand eddig is figyelemmel kísérte a miskolci párosmeccseket, érdekes lesz a Lékóval való találkozás. "A sakkvilágban nem ritka, hogy valaki 40 fölött is tartja a lépést a fiatalokkal, előttem lebeg Szmiszlov és Korcsnoj példája. A mostaniak közül Anand és Ivancsuk is túl jár már a negyedik x-en."

Gelfand a szerdai nyitónapon az első partiban a világos bábukat vezeti, ha a nyolc mérkőzés után 4-4 az állás, a villámpartikkal döntik el a sorrendet.

A program

szerda:
1. parti 17 ó
2. parti 18:30
csütörtök:
3. parti 17 ó
4. parti 18:30
péntek:
közönségtalálkozó a Nemzetközi Kereskedelmi Központban, 17 óra
szombat:
5. parti 17 ó
6. parti 18:30
vasárnap:
7. parti 17 ó
8. parti 18:30