Gelfand nyerte a Highlander Kupát

2016.10.08. 19:17

Az izraeli Boris Gelfand nyerte a 2. Highlander Kupa profi nemzetközi sakkversenyt, amelyet szombaton a budapesti Várkert Bazárban, a 10. alkalommal megtartott Világsakkfesztivál keretében rendeztek meg, írja az MTI.

A nyolc nemzetközi nagymester részvételével lebonyolított, kieséses rapidsakk torna döntőjében a 48 esztendős, 2012-ben világbajnoki döntős Gelfand (20. a FIDE világranglistáján) Almási Zoltánt (40.) győzte le 1,5-0,5-re, ezzel a fehérorosz születésű versenyző vihette haza az első helyezettnek járó 15 ezer amerikai dollárt és a külön erre az alkalomra készített Herendi Porcelánt. A finálé első partiját sötéttel nyerte Gelfand, a visszavágó pedig remivel zárult.

Boris Gelfand az eredményhirdetésnél elárulta, a legnehezebb párharcát a negyeddöntőben, a 17 éves Gledura Benjámin ellen vívta, aki ellen az első partiját elveszítette, majd kétszeri pontegyenlőség után csak a harmadik felvonásban, az úgynevezett armageddon játékban tudott legyőzni.

A díjat Polgár Judit, a Világsakkfesztivál megálmodója és főszervezője adta át. Minden idők legjobb magyar női sakkozója elmondta: nemcsak azért vált világméretűvé a 2007-ben még Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál indult rendezvény, mert külföldről is érkeztek vendégek a Várkert Bazárba, hanem azért is, mert ezen a napon a világ több mint nyolcvan országában, közel száz rendezvénnyel csatlakoztak az eseményükhöz, amelynek jelmondata:

"A sakk összeköt minket". Hozzátette: ezen a napon több ezren látogattak ki Várkert Bazárba, s úgy érzi, a színes programok - szimultán, generációk csatája, Sakkpalota Kupa, tehetségfelmérők és koncertek - közepette a gyerekek el tudtak tölteni egy-két órát úgy, hogy arra sokáig emlékezni fognak és talán megszeretik a sakkot.

Polgár Judit az MTI-nek kifejtette, számos külföldi országból nagy érdeklődés mutatkozott az esemény iránt, amelyet ezentúl minden év október második szombatján rendeznek majd meg, távlati célja, hogy tíz év múlva világszinten már ötmillióan csatlakozzanak a Világsakkfesztiválhoz.