Szemet gyönyörködtető partit húzott elő Rapport Richárd

2016.11.09. 13:45

Újvidéken rendezik az European Club Cupot, a sakkozók legnagyobb klubtornáját, amelyiken Rapport Richárd és Lékó Péter is játszik. Előbbi a Sveti Nikolaj Srpski színeiben a torna egyik legszebb partijában sötéttel verte a világranglistán ötödik örmény Levon Aronjant.

A 27. lépésben - a partit itt nézheti végig - látszólag feláldozta a bástyáját, hogy aztán a világos királyt a h1-es mezőről a c2-ig üldözze, és majdnem bemattolja. A sakkot adó bástyát, ha a huszárral veszi le a világos, akkor gyors mattot kap.

„Briliáns volt ez a lépése, de akár még fokozhatnám is a jelzőket. És az is káprázatos volt, ahogy utána végigvitte a játszmát” - értékelt Kállai Gábor, korábbi szövetségi kapitány.

Hozzátette, amikor azon tanakodott, hogy a legjobb, és még mindig csak 20 éves magyar nagymester honnan meríthet energiát, akkor arra jutott: önmagából. Mivel külső segítsége nincs, ami szokatlan a jelenlegi sakkozásban.

„A megérzésem kezd beválni. Igaz, hogy Ricsinek nagyon nagy a hullámzása, de ritka pozitív az a tulajdonsága, hogy mindig nyerni akar, és semmiféle fekete mizéria nem tartja a markában. Ha nem ő kezd, a bátorsága akkor sem csillapodik, ki akarja játszani, ami egy állásban benne van. Aronjan olimpiai bajnok, és rég láttam ennyire kiszolgáltatott helyzetben, noha ő kezdte a partit. Rapport ingadozása is ennek a bátorságnak köszönhető, de biztató, hogy egyre több top tízes játékost képes legyőzni. Az ukrán Ivancsuk és az orosz Morozevics járt be régebben hasonló hullámhegyeket és völgyeket. Ricsi partijait látva mindig az jut eszembe, hogy a sakk egy igazi küzdősport.”

A Belgrádban élő Rapportnak kézenfekvő volt, hogy ezen a tornán játszik, magyar csapat azonban nem nevezett be, ami Kállai szerint elkeserítő. Az sem hízelgő a magyar sakkozásra nézve, hogy az idősebb korosztályok világbajnokságán nem volt magyar induló.

„Ricsit meghívták a hollandiai Wijk aan Zee-ben rendezett szupertorna A csoportjába, ami rég fordult elő magyar sakkozóval. Mindez örömhír, és ha stabilabb lenne a játéka, akkor arra is lenne esély, hogy a nyolcas világbajnoki mezőnybe beférjen, mert 2005 óta a világbajnoki kihívók tornáján nem járt magyar, és az utóbbi években esély sem volt senkinek, hogy ebbe az elit mezőnybe beférjen” - összegzett Kállai.

Rapport csapatával három forduló után a negyedik helyen áll. A világranglistán a 25. pozíció az övé, 2730-as az Élő-pontszáma.