Rapport újabb bravúrral már a nyolc között

2017.09.14. 15:54

A sakkozók egyenes kieséses rendszerű világkupáján Rapport Richárd az orosz Jevgenyij Najert legyőzve a nyolc közé jutott Tbilisziben.

A két rendes játékidejű parti után döntetlenre álltak - ezeket kedden és szerdán játszották -, a rapid partikban csütörtökön a magyar nagymester előbb sötéttel remizett, világossal azonban az ötvenedik lépésben megadásra késztette jobban rangsorolt riválisát. Akkor már bástyaelőnyben játszott a 21 éves Rapport.

Najer értékszáma (2694) magasabb az övénél (2675), és Najer az egyik esélyest búcsúztatva jutott el a nyolcaddöntőbe, mert a harmadik kiemelt Caruanán lépett át.

Rapportot az 51. helyre rangsorolták a verseny előtt, és már csak ő van versenyben a rangsorban 30 feletti helyezéssel rendelkező játékosok közül, ez is jelzi mennyire összeszedetten és átlag felett játszik. 

A nyolc között a kínai Ding Liren lesz a magyar játékos ellenfele, ő a harmadik kínai, akivel szembe kerül. Vej-jit és Li Csaót már megverte a torna korábbi szakaszában.

Ha a 11. helyen kiemelt Dingen átlép, akkor már csak egy párharcot kell nyernie a döntőért, ami azt is jelenti egyben, hogy a világbajnokjelöltek közé kerül. A legjobb nyolc játékos jövőre Berlinben játszik a kihívó jogáért.

A ranglista vezetője, egyben a világbajnoki címvédő, a norvég Magnus Carlsen már nincs versenyben.