Egymilliárd dollárban van, és még kész sincs

2013.10.14. 17:06

Már nyáron át kellett volna adni, de még messze van a szocsi téli olimpia fő stadionjának befejezése. Körülbelül egymilliárd dollárt már így is beleöltek a Fistbe, február 7-én megnyitót kéne rendezni benne.

Műpálmát már állítottak a téli olimpiai központi helyszínén, de hiába a dekoráció, a 40 ezer fősre tervezett Fist látványosan csonka a körülötte lévő már négy átadott létesítményhez képest. Ezt a szégyent a olimpiai beruházásokért felelő cég vezetője is érezte, egyszerűen megpróbálta elzavarni az arról fotókat készítő blogsochi.ru szerkesztőjét, aki elárulta, míg korábban csak néhány tucat munkást látott dolgozni ott, most már több százan vannak.

A sietség érthető, míg sok új létesítményben már tesztversenyeket is rendeztek, addig a téli olimpia ikonjának tervezett, hóbuckákra emlékeztető Fist vázáról hiányzik a borítás, a belső falakat még el sem kezdték festeni és belül is csak nyers betonfelületek vannak, burkolás nélkül.

Az, hogy nincs minden rendben, már Vlagyimir Putyin elnöknek is szemet szúrt, egy hónappal ezelőtti látogatásán elismerte, hogy az építkezéseknél hibák és késések vannak. Volt már, hogy félkész épületekkel kezdődött el az olimpia, például Montrealban 1976-ban, de óriási blamázs lenne, ha pont a megnyitó színhelye lenne alkalmatlan a rendezésre.

A Fistet még 2009-ben kezdték építeni, most augusztusra tervezték az átadást, de menet közben biztonsági okokból, majd a nyitóünnepség speciális igényeinek is megfelelően áttervezték, a befejezés határideje pedig év végére csúszott. Az építkezést a szerződések újra és újratárgyalásai is késleltették, míg közben a bekerülési költség megduplázódott, amit most 750 millió és 1 milliárd dollárd közöttire becsülnek. A túlárazás és a szétfolyó pénzek nemcsak a főstadionra jellemzőek, az egész beruházást végigkisérik.

Állítólag készült egy olyan szakvélemény is, ami azt sejteti, hogy az építkezést maguk a vállalkozók lassítják tudatosan, hogy újabb és újabb pénzeket csaljanak ki az orosz kormánytól, ami a határidők tartása miatt biztosan fizetni fog.

Ugyanakkor van, aki szerint egyáltalán nem jelent problémát a késlekedés, mivel a Fist csak a nyitó- és záróünnepségnek ad helyet, majd később futballstadionná alakítják, simán belefér a csúszás.