Kamuversenyekkel juttatták ki Vanessa Mae pophegedűst a szocsi olimpiára

2014.07.18. 20:54

A Szlovén Síszövetség pár napja azt állította, hogy Vanessa Mae pophegedűs azért tudta kvalifikálni magát a szocsi olimpiára, mert a Thaiföldi Olimpiai Bizottság megbundázott pár szlovéniai futamot.

A brit állampolgár, de thaiföldi felmenőkkel rendelkező Vanessa Mae az utolsó pillanatban, januárban gyűjtött elég pontot ahhoz, hogy részt vehessen az olimpián. Négy szlovén óriás-műlesikló futamon is a legjobb tízben végzett, 10., 9., 7., és 6. helyeket szerzett. Mint utólag kiderült, elég gyanús körülmények között.

A szlovén síszövetségét elnöke szerint meghamisították a jegyzőkönyveket, valótlan időeredményeket és helyezéseket írtak be. „A startlistán olyan személy is rajta volt, aki el sem indult, egy síelő, aki elesett végül az eredménylista elejére került. Ezenfelül nem is azt a dátumot írták be, amikor a versenyeket tartották" – mondta Jurij Zurej, ak úgy véli, Vanessa Mae nem tudott ezekről a trükközésekről.

A síszövetség versenyzőktől kapott információk alapján szerzett bizonyítékokat a csalásra, az egyik bukó síző meglepetésre a második helyre volt beírva a jegyzőkönyvben. A nemzetközi

A szlovénok négy a verseny szervezésében és a bíráskodásban részt vevő tagjukat négy évre el is tiltották már. és a rendőrség is nyomozást indított. A nemzetközi szövetség (FIS) egyelőre nem lépett az ügyben, további részleteket várnak a szlovén szövetségtől. „Arról már tájékoztattak, hogy Szlovéniában különleges versenyeket rendeztek, hogy valahogy megszerezze a szükséges pontokat" – mondta Gian Franco Kasper FIS-elnök.

A thaiok tagadják, hogy ők bundázták volna meg Mae kvalifikációs futamait. „Kötelességünk volt, hogy támogassuk és kiküldjük az olimpiára. Mivel nincs külön síszövetségünk, azt tehettük, hogy megnéztük a jegyzőkönyveket és alapján küldtük ki. Nem követtük a kvalifikációját" – mondta Yutthasak Sasiprabha, a Thai Olimpiai Bizottság elnöke. Mae egyelőre nem kommentálta a vádakat.

A botrány az egész olimpiai mozgalomnak kínos, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach fotózkodott vele, és a hegedűst külső tanácsadónak is felkérték a NOB kulturális munkacsoportjába.

Vanessa Mae 67. lett Szocsiban az óriás-műlesiklásban.