Meglepő, hogy mi a harmadik legeredményesebb magyar sportág

2015.12.17. 12:32

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke kijelentett a rövidpályás gyorskorcsolyázók éremszerzése a cél a 2018-as pjongcsangi olimpián.

A MOKSZ vezetője elmondta a férfiak és a nők is olyan eredményeket értek el az elmúlt években, hogy a szövetség nem is tűzhet ki más célt a következő téli játékokra, mint mindkét nem esetében az éremszerzést, illetve egy arany megnyerését, írja az MTI.

„A Magyar Olimpiai Bizottság és az állami sportvezetés is mellettünk áll, de ennek az olimpiai programnak a megvalósításához a mostani 380 millió forintos támogatás nem elegendő" - jelentette ki Kósa Lajos, s kitért arra, hogy a legutóbbi egyeztetésen a MOB az eredményektől tette függővé a támogatás növelését. "Azt gondolom, hogy a világ-, és Európa-bajnokságokon, valamint a világkupákon egyéniben és váltóban mutatott teljesítményünknél többet nem tudunk letenni az asztalra" - mondta a MOKSZ elnöke.

Kósa Lajos kiemelte, hogy a rövidpályás csapatoknál szerencsés a szerkezet, mert az idősebb, tapasztaltabb versenyzők mellett ott vannak a fiatalok. A MOKSZ elnöke beszámolt róla, hogy a MOB idei rangsorában, amelyben az olimpiai versenyszámok világversenyein elért eredmények alapján értékelték a 17 kiemelt sportágat, a korcsolyasport történelmi sikert elérve harmadik lett az úszás és a kajak-kenu mögött.

A jégtánc is lendületet kaphat

Engi Klára, a MOKSZ pontozásos ágazati igazgatója kiemelte, hogy a gyorsasági ágazat sikerei azért nagyon fontosak, mert ezzel áttételesen lendületet és segítséget ad a műkorcsolyázóknak és a jégtáncosoknak is. Jelezte, hogy utóbbi két szakágban fiatal csapatot építettek, köztük olyan versenyzőkkel, akik még junior korúak, de már a felnőtt mezőnyben is képviselik Magyarországot. Hangsúlyozta, hogy hosszú évtizedek után újra lesz magyar páros az Eb-n, ahol Anna-Marie Pierce és Magyar Márk indul, ahogyan jégtáncosok és női műkorcsolyázók is részt vesznek az eseményen.

„Ha a támogatás változatlan marad és folytatni tudjuk az építkezést, akkor a 2018-as pjongcsangi játékokon három szakágban lesznek jelen magyar versenyzők" - mondta Engi Klára.

Darázs István gyorsasági ágazati igazgató a rövidpályások sikereiről a csapatmunka fontosságát hangsúlyozta, edzőtábort terveznek Pjongcsangba, mert a december elején rendezett nagojai vk-n gondjuk volt az akklimatizációval, így fontosnak érzik, hogy minél jobban felkészítsék a versenyzőket az ázsiai átállásra. Beszámolt arról, hogy januártól egymás után jönnek a világversenyek, Eb, ifjúsági vb, két európai vk, ifjúsági téli olimpia is vár a versenyzőkre.

A rövidpályás gyorskorcsolyázó férfiak Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba összetételben - sportágtörténeti sikert elérve - aranyérmet nyertek váltóban a múlt vasárnapi, sanghaji vk-n.