Mi vagyunk a világ legrosszabb csapata, de a siker már a miénk

2016.01.09. 22:57

Szomália az egyik legforróbb hely a világon, de az afrikai országból néhányan azt a tervet vették a fejükbe, hogy indulnak a bandy-világbajnokságon.

De mi az a bandy? És hogy lehet Szomália vb-induló?

Bandy, más néven jéglabda a jégkorong és a labdarúgás közös gyermeke, amit már a XI. századtól játszanak Európában. Futballpálya méretű jégmezőn, korcsolyával a lábán 11 mezőnyjátékos egy labdát igyekszik eljuttatni az ellenfél kapujába, amely nem véletlenül akkora méretű, mint egy futballkapu. A játékidő is kétszer 45 perc.

Szomália nem újoncként indul az idei oroszországi tornán, korábban már két világbajnokságon ott volt.

Szinte hihetetlen történet, amihez néhány, tizenéves korában Svédországba emigrált fiatal elszántsága és egy, a sportágat kiválóan ismerő svéd szakember segítsége kellett.

Stockholmtól 200 kilométerre, Borlänge városában közel háromezer szomáliai menekült éli mindennapjait. Hans Grandin, a város bandycsapatának korábbi szakvezetője jó pár éve töri a fejét, hogyan integrálja a társadalomba a hideghez, a hosszú napokhoz, a jéghez egyáltalán nem szokott afrikai menekülteket.

Aztán Grandin találkozott a filmes Patrick Anderssonnal, és 2014-ben együtt benevezték Szomáliát a Nemzetközi Bandy Szövetségbe. A filmes még egy filmet is készített, aminek a címe Guul, guul, guul (valahogy így: Gyerünk, nyerj) Szomália volt, a rap dal pedig óriási sikert aratott.

A szomália bandy-válogatott indulója

A csapat elnöke a 34 éves Murszal Iszmail lett, aki 2002 óta él Svédországban, a helyi táborokban olyan fiatalokat kerestek, akik gyorsan megtanultak korcsolyázni. A bandy lényegének az alapját minél előbb kell elsajátítani, a technika meg jöhet majd később. Iszmail azt mondta a Guardiannak, sok szomáliai számára fontos volt, hogy valamit tesz, amivel megmutathatja a befogadó országnak, hogy jó dologra is képes:

Egyelőre tartjuk a rekordot, mi vagyunk a világ legrosszabb csapata, de a siker már a miénk, ott lehetünk a világbajnokságon.

A csapat az eddigi két vb-jén nyolc meccsen nyolc vereséggel, 4-109-es gólkülönbséggel zárt.

Mielőtt azonban egy kézlegyintéssel elintéznénk a derék szomáliai bandysokat, tegyük hozzá, hogy a magyar válogatott is ugyanebben a csoportban, a B-vb-n indul, és az elmúlt két évben a mieinknek sem sikerült a továbbjutás.

Sok szomáliai internetes videómegosztókon nézte meg először, hogyan is kell ezt a játékot játszani. Bár jeget maximum a kólájukban láttak, többeket elbűvölt a lehetőség, hogy hazájukat képviselhetik. Mivel a futballban migránsként erre nem volt lehetőségük, a bandyt kezdték játszani.

Az egyik fiatal játékos, Mohammed Ahmmed azt mondta, „az én hazám a polgárháborúk miatt teljesen lemaradt a sportban. A bandy hasonlít a focihoz, a szabályok, a játékmenet, a pozíciók ugyanaz, csak korcsolyázni nagyon nehéz, ráadásul a bottal irányított labda sem egyszerű."

A csapatnak a Svédországban növekvő xenofóbiával is meg kell küzdenie. A tavalyi választásokon a svéd antimigráns párt, a Demokrata Párt az országos átlaghoz képest négy százalékkal magasabb eredményt ért el Borlängéban, és a csapatelnök is elismerte, vannak ellenségeskedések, de a legtöbb ember nagyon barátságos.

A 2016-os bandy-világbajnokság január 31-én kezdődik az oroszországi Uljanovszkban, a B-csoport meccsei majd csak február 10-én kezdődnek. Természetesen Szomáliával, de ott lesz a magyar válogatott is.