Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

A FIS megegyezett Vanessa Mae olimpikon hegedűművésszel

2016.02.24. 13:21

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) rendezte vitáját Vanessa Mae hegedűművésszel, akit korábban azzal vádolt, hogy csalással jutott ki a 2014-es szocsi téli olimpiára. A két évvel ezelőtti téli játékokon óriás-műlesiklásban szerepelt Mae rágalmazásért perelte be a FIS-t, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly nyáron tisztázta őt a kvalifikációs csalás ügyében.

A nemzetközi szövetség szerdán közleményben jelezte, hogy a hegedűművész visszavonta keresetét, mivel a FIS bocsánatot kért tőle és "megfelelő kártérítést" ajánlott fel számára. Mae a szövetségtől neki járó pénzt jótékonysági célra fordítja.

A FIS 2014 novemberében négy évre eltiltotta Mae-t azzal az indokkal, hogy az olimpia előtt több szabálytalanság is történt négy szlovéniai óriás-műlesikló viadalon, amelyeken a rendezők eredményeket és jegyzőkönyveket hamisítottak úgy, hogy az a hírességnek kedvezzen. Tavaly nyáron aztán a CAS úgy ítélte meg, hogy Mae nem vett részt a manipulációban - vagy legalábbis erre nem utal semmilyen bizonyíték -, ezért felmentette, ezzel együtt jelezte, hogy a síző nem szerezhetett volna ötkarikás kvótát, mivel a szlovéniai versenyeken komoly szervezési hiányosságok merültek fel.

A hegedűművész thaiföldi színekben, Vanessa Vanakorn néven indult Szocsiban. A 67 versenyző közül utolsóként zárt óriás-műlesiklásban, több mint 50 másodperccel lemaradva a győztes szlovén Tina Mazétól.

A szingapúri születésű, kínai anyától és thai apától származó, Angliában felnőtt Mae Thaiföld történetének második téli olimpikonja. (MTI)

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.