Már a snowboardosok is kiugranak a világból

2016.04.04. 19:22

Snowboardban és síben is új magassági világrekordot értek el a dél-tiroli Watlesben. A svájci Christian Haller 11,3, az amerikai David Wise 14,2 méter magasra repült.

9K16 day5 snb christian haller david malacrida distillery nbh HR
Fotó: David Malacrida

A két csúcsot a Nine Knights meghívásos versenyen állították fel. A 2016-os kiírás fő célja egy olyan tökéletes ugrató megépítése volt, amelyről gigantikus trükköket tudnak bemutatni a sízők és snowboardosok. Így készült el a „Perfect Hip”, írta közleményében a  Magyar Snowboard Szövetség.

A hip egy olyan ugrató, amelynek érkezője az eldobóval nem szemben, hanem attól jobbra vagy balra, az eldobóra merőlegesen helyezkedik el, így a tökéletes leérkezéshez el kell fordulni. Az úgynevezett negyedív (quarterpipe) mellett ezekről lehet a legmagasabb ugrásokat végrehajtani, ekkora méretben azonban nagyon ritkán épülnek. Jellemzően olyan versenyzők tudják igazán kihasználni, akik a félcsőben vannak leginkább otthon.

A „Perfect Hip” verseny keretében a snowboardosok egymás után mutatták be stílusosnál stílusosabb trükkjeiket a tízméteres kard felett. A finn Peetu Piiroinen és a helyi Simon Gruber is a világcsúcsot ostromolta, de végül a svájci Christian Hitch Haller adta át a múltnak Terje Haakonsen 2007-ben felállított, 9,8 méteres rekordját. Az új etalon 11,3 méter.

„A körülmények ideálisak voltak, biztonságban éreztem magam, ezért olyan magasra próbáltam ugrani, amilyenre csak tudtam. Klassz dolog a rekord, de számomra ez inkább a saját fejlődésemről szólt.” – foglalta össze a sikeres rekordkísérletet a svájci félcső-specialista.

Nemcsak a snowboardos ugrás világcsúcsát sikerült megdönteni. A sí félcső olimpiai bajnoka, az amerikai David Wise kerek három méterrel szárnyalta túl a korábbi rekordot, és repült 14,2 m magasra.