Szép csendben olimpiai favorittá emelkedett Liu Shaolin

2017.11.20. 08:53

A rövid pályás gyorskorcsolya történetében még nem jutott ki soha az olimpiára teljes létszámban a magyar férfi és női válogatott. 2018. februárjában Phjongcshang emiatt is különleges lesz.

Ezt a feladatot, ha nem is könnyen, de teljesítette a magyar küldöttség, és mindkét váltó ott lesz a világ legjobb nyolc nemzete között. Mindkét csapat a nyolcadik helyen zárt, mindkettő tehát az utolsó még olimpiát érő pozíciót fogta meg.

A férfiak kijutása volt a drámaibb, Bánhidy Ákos nem is bízott a fair versenyben az utolsó vk-döntőben, Szöulban, azt hitte az ellenfelek összejátszanak ellenünk, mert ezzel végső soron egy potenciális esélyest ikszeltek volna ki a versenyből. A helyünkre kerülő kazahok ugyanis sokkal gyengébbek, és gondolkodhattak volna úgyis a riválisok, őket sokkal könnyebb lesz megelőzni az olimpián. A sport győzött azonban.

Liu Shaolin Sándor
Liu Shaolin Sándor
Fotó: Kisbenedek Attila

Az olimpián ugyanis két négy résztvevős elődöntő van a váltóknak, ha azt sikerrel veszik, a négyes döntőbe kerülnek, vagyis óriási az esély az éremszerzésre.

Igaz ez a magyarokra is, mert a tavalyi világbajnokságon a nők a második, a férfiak a harmadik helyen zártak.

„Stresszes volt a kijutásunk, és ugyan örülünk, hogy ott vagyunk, a következő pár napban, amíg a versenyzők pihennek, a szakvezetőknek ki kell értékelniük, mi történt. A férfiak nem jutottak egyszer sem a döntőbe, ami azért elvárható lett volna” – magyarázta Bánhidy Ákos csapatmenedzser.

Liu Shaolin Sándor 1000 méteren megnyerte a teljes sorozatot, és hát kit lehetne nevezni favoritnak, ha nem azt, aki a legjobb volt a 4 verseny összesítésében. Huszonkettedik születésnapjára nyerte meg az utolsó vk-t ezren, és az összetettet is.

Íme a helyezései az összetettben:

  • 500 méter: 2.
  • 1000 méter: 1.
  • 1500 méter: 6.

Az olimpián rögtön az első versenynap lesz a leghosszabb táv, ha ott nem kerül döntőbe, akkor sincs semmi probléma. Bár sokoldalúságát kitűnően érzékelteti, hogy Hollandiában épp 1500-on érte el érmét. 

Liu Shaolin érmei a vk-sorozatban időrendben visszafelé:

  • Arany és ezüst – Szöul, 1000 és 500
  • Ezüst – Sanghaj, 1000
  • Ezüst - Dordrecht, 1500
  • Arany – Budapest, 500

Ellenfelei persze lesznek szép számmal, a kínai Wu, a hazai pályán versenyző dél-koreai Hwang és Lim, a holland Knegt, a kanadai Girard. És még valaki, amiért a legkevésbé bánkódba.

Testvére, Liu Shaoang nem tudott futamot nyerni a kvalifikációs sorozatban, de a kiegyensúlyozottságára nem lehet panasz, és máég ráadásul nyert két érmet is.

  • Bronz – Sanghaj, 1000
  • Bronz – Szöul, 500

Ő 500-on és 1500-on az ötödik helyen zárt összetettben, 1000-en pedig hetedik lett, azaz bármelyik ott lehet a döntőben.

A nőknél mindegyik távon két versenyzőnk indulhat, ha Jászapáti Petra, Keszler Andrea vagy Kónya Zsófia döntőbe jutna Phjoncshangban, nagy bravúr lenne, de persze egyáltalán nem elérhetetlen.

Magyarország 1980-ban szerzett érmet a téli olimpián - a Sallay, Regőczi jégtáncpáros -, aranyat pedig még sohasem.