Nadal atomtenisszel verte Federert

2009.02.01. 14:50 Módosítva: 2015.05.21. 02:04

Rögtön két brékkel kezdődött a mérkőzés, majd 3:2-es Nadal-vezetésnél ismét elvesztette mindkét játékos az adogatását, ráadásul Federer úgy, hogy kettős hibát vétett. Nadaltól szenzációs megoldásokat láttunk, Federer jó néhányszor rontotta el ebben az időszakban a hálójátékát. 6:5-nél megint brékelt a spanyol és 7:5-re nyert az első szettet, ami 58 percig tartott. Federer kétszer annyi, 16 ki nem kénszerített hibát vétett és kétszer kettőshibát is.

Rafael Nadal

A második szettben elképesztően visszaesett a svájci első szervákban. Csak a 37%-ban hozta ezt. Ennek ellenére megnyerte a játszmát. Előbb még hagyta, hogy bréklabdáról Nadal hozza az adogatását, majd egy-egy fogadóelőny után, 5:3-nál az ötödik bréklabdáját végre megnyerte, így az egész meccs tekintetében a adogató hátrányát is kiegyenlítette. Ebben a játszmában már Nadal hibázott többet, nyolcat.

A harmadik játszma végére ütköztek ki talán először a fáradság jelei Rafael Nadalon. A spanyol, ahogy meccs előtti nyilatkozatában is említette, nehezen heverte ki a Verdasco elleni több mint ötórás csatát, ami egyben az Australian Open történetének leghosszabb meccse is volt.

Federer a találkozó során először mentett bréklabdát, majd 4:4 után három bréklabdája is volt a svájcinak. Nadal azonban ismét összekapta magát, négy pontot csinált egymás után. Őrületes labdamenetek után végül a spanyol hozta adogatását. A játszma végére saját adogatásainál összesen hat bréklandát hárított, majd a rövidítésben Federer kettős hibája révén nyert.

A negyedik játszma elején két gyors brék után Nadal ismét nagy lehetőség kapujába került. De hiába volt ötször is lehetősége elvenni ellenfele adogatását, Federer mindet hárította. Majd egy újabb fogadóelőnnyel végül behúzta a szettet. 230 perc után következett a döntő játszma.

Sok hibával kezdett Federer, gyakorlatilag ki nem kényszerített hibákból brékelt Nadal és már 4:1-re is elhúzott. Az ötödik játszmában 11 hibája volt a svájcinak és Nadal 5:2-nél a bajnoki címért fogadott.

Federer továbbra sem találta a fonalat, újabb kettős hibát vétett és Nadalnak két mérkőzés labdája volt, de a svájci ezt még hárította, de harmadikat már kiütötte Federer, így Nadal életében először nyerte az ausztrál bajnokságot. A találkozó négy óra és 22 perc alatt ért véget.

Minden idők egyik legszínvonalasabb döntője volt, a spanyol többször a fizikát meghazudtolva, a svájci meg úgy ütött, hogy a labda nem is a háló fölött, hanem mellett ment el, és ért pontot.

A tisztes vereség ellenére Federer az eredményhirdetésen sírva fakadt, és csak második próbálkozásra tudott kinyögni néhány szót. Legyőzőjének azért természetesen gratulált.

Roger Federer

Spanyol teniszező most nyert először Australian Opent, korábban Juan Gisbert (1968), Andrés Gimeno (1969) és Carlos Moya (1997) volt döntős.

Sosem találkozott korábban ennyiszer a Grand Slamek fináléjában két játékos, mint a mostani két résztvevő. Rafael Nadal és Roger Federer hetedszer meccselt egymással, Ausztráliában most először, szintén első alkalommal, hogy Nadal megelőzi Federert a világranglistán. Egyedül a US Openen nem futottak még össze a döntőben. Korábban ötször vívott egymással GS-döntőt a két amerikai, Andre Agassi és Pete Sampras, valamint a cseh-amerikai Ivan Lendl és a svéd Mats Wilander.

Ez volt a két játékos 19. összecsapása, Nadal már 13-6-ra vezet. A Grand Slam-döntőkben ötödik alkalommal nyert Nadal Federer ellen, a svájcinak két győzelme van. A spanyol sikerét tovább növeli, hogy ezen a borításon a svájci volt eddig jobb, Nadal most egyenlített 3-3-ra.

Legutóbbi, Wimbledonban rendezett fantasztikus meccsen Nadal nyert, mint ahogy azt megelőző négy egymás elleni meccsükön is. Federer 2007, a kínai Masters Cup óta nem tud nyerni Nadal ellen.

Nem sikerült a csúcsbeállítás. Roger Federernek továbbra is 13 GS-győzelme van, Pete Sampras vezet eggyel többel.

Eredmények

Férfi egyes, döntő: Nadal (spanyol, 1)-Federer (svájci, 2) 7:5, 3:6, 7:6(3), 3:6, 6:2.