Fucsovics Márton Wimbledon bajnoka

2010.07.04. 16:45 Módosítva: 2010.07.04. 17:11

A 13. helyen kiemelt Fucsovics Márton szenzációs játékkal első magyarként megnyerte a Grand Slamek királyának tartott wimbledoni tornát a juniorok között. A nyíregyházi játékos szettveszteség nélkül menetelt végig, a döntőben 6:4, 6:4-gyel intézte el az ausztrál Benjam Mitchellt. Sikerével olyan juniorbajnokokhoz csatlakozik, mint a később a felnőttek között is a legjobbak közé kerülő Roger Federer, Stefan Edberg vagy Gael Monfils.

Fucsovicsnak már a döntőbe jutás is óriási eredmény volt, hiszen a későbbi sportújságíró Vad Dezső személyében utoljára 62 éve, 1948-ban tudott finálét játszani magyar teniszező a juniorok között Wimbledonban, azonban a 186 centis fiatal magyar nem állt meg a rekord beállításánál. A mérkőzés előtt külön terhet jelenthetett a 18 éves Fucsovicsnak, hogy esélyesként érkezett a döntőbe, hiszen az év eleji Australian Open negyeddöntőjében mindössze három játékot engedélyezett mostani ellenfelének.

Babos Tímea is Wimbledont nyert

Kettős magyar siker született a füves pályás szentélyben, hiszen a Roland Garros után Babos Tímea Wimbledonban is bajnok lett párosban a junior lányoknál, az amerikai Sloane Stephens-szel három játszmában nyertek az Irina Kromacseva, Elina Szvitolina (orosz, ukrán) kettős ellen. Az első játszmát hatalmas csatában, rövidített játékban veszítették el, de könnyedén kiegyenlítettek, majd simán megnyerték a meccset.

Babos sorozatban a harmadik Grand Slam-versenyén játszott döntőt a junioroknál és a Roland Garros után másodszor nyert.

Mindkét játékos idegesen kezdett, érződött, hogy először jutottak Grand Slam-döntőbe, és először játszanak a wimbledoni egyes pályára beférő közönség előtt, azonban egyértelműen Fucsovics tudta jobban hozni a játékát, miközben Mitchell beragadt. Fucsovicsnak nem sikerült azonban két bréklabdáról elvennie ellenfele adogatását, a kihagyott esély után a következő játékban bizonytalankodott, ami a szervájába került. Ezzel beengedte Mitchellt a mérkőzésbe, de nagyon egyben volt fejben, és így nem lett ebből fordulópont. Nem engedte meglépni az egyre magabiztosabbnak tűnő ausztrált, egy szoros játékban rögtön visszabrékelte ellenfelét.

Az egy elvesztett adogatáson kívül Fucsovics óriási szervákkal nyerte adogatásait, az első szettben szinte nem is volt olyan játék, amelyben ne ütött volna legalább egy ászt. 5:4-nél az ausztrál beremegett, míg Fucsovics nem engedett a nyomáson, és okos játékkal, a kellő pillanatban ellenfelét hibára késztve hetedik előnyét már értékesítette, és ezzel 6:4-re hozta az első játszmát.

Fucsovics a második szettben is előnyben volt azzal, hogy ellenfele adogatását elvéve hozta az első játszmát, hiszen megint ő kezdhette az adogatást. Magabiztosan hozta az első szerváját, míg Mitchell bizonytalansága kézzel fogható volt. Fucsovics bréklabdához jutott és azonnal elvette ellenfele szerváját, majd hozta a sajátját. Úgy tűnt, hogy nagyon könnyen zsebben lehet a meccs, azonban a magyar játékos a győzelem kapujában egy pillanatra veszített koncentrációjából, sorozatban nem jöttek az első adogatásai, amivel visszahozta Mitchellt a mérkőzésbe.

Az ausztrál megint lendületbe jött, zsinórban három játékot nyerve kiegyenlített. Fucsovics azonban megrázta magát, és az első szetthez hasonlóan megint nem engedte, hogy az ausztrál sokáig lélektani fölénybe kerüljön. Mitchell 5:4-nél másodszor sem bírt a teherrel, az első meccslabdát még egy-két miliméterrel a vonalon pattanó labdával hárítani tudta, de a másodiknál a magyar játékos már elérte élete álmát.

A jövőre már a felnőttek között versenyző magyarnak a legrangosabb Grand Slam megnyerése életre szóló élményt, és különleges motivációt adhat a következő évekre, amikor már a Rafael Nadal vezette mezőnyben kell előrelépkednie. A felnőtt mezőnyben egyre inkább létszükségletnek tekintett óriási szervája megvan, és azt is bizonyította, hogy színes játéka mellett fejben is készen áll a megmérettetésre. A szakemberek szerint hosszú idő után az első férfi teniszező lehet, aki eljut a top100-ig, de a legjobb 50 sem elképzelhetetlen.

Fucsovics többszörös országos bajnokként és megnyert nemzetközi tornákkal a háta mögött 2007 végén került a Stuttgart melletti First Line teniszakadémiára. 2008-ban a profi felkészítés mellett az akadémia szakemberei úgy gondolták, hogy a Future-versenyeken edződjön az akkor még 16 éves játékos, ez azonban nem hozta meg a várt eredményt. Tíz felnőttversenyen indult el, de csak háromban sikerült feljutnia a selejtezőből a főtáblára, ahol egy meccset nyert meg Németországban. Két ATP-pontot gyűjtött, ezzel felkerült a felnőtt világranglistára is, azonban nem jöttek az eredmények.

2009-ben taktikát váltott a First-Line Academy. Fucsovicsnak márciusig hét ATP Future-versenyen egyszer sem sikerült a főtáblára jutás, így a menedzsment ismét a juniorversenyekre koncentrált. Így sorra jöttek a győzelmek, Fucsovics a 22. helyre jött fel a junior ranglistán, 45 meccséből 39-et hozott, Pratóban és Halléban nyert juniortornát, Firenzében és a Villachban rendezett U18-es Eb-n döntős volt.

Egyértelműen jó döntés volt, hogy 2009 eleje óta még egy évet lehúzott a junioroknál, érettebb, taktikusabb játékos lett, ami az eredményeken is látszik. Jöttek a győzelmek, és sorra dőltek a magyar tenisztörténelmi rekordok.

Szeptemberben következett a legnagyobb szenzáció, Fucsovics párosban, első magyarként  diadalmaskodott a US Openen, és hasonló bravúrral éppen wimbledoni ellenfelét, Mitchellt verve az elődöntőig jutott az Australian Openen. Február végén Hechingenben megnyerte a szőnyegpályás versenyt, majd egy hónappal később a Zürichben rendezett bemutató torna junior versenyszámát. Közben a játékot nem vállaló Balázs Attila, a legjobb magyar férfi teniszező helyére beválogatták a magyar férfi Davis Kupa-csapatba is.

Májusban az egyik boszniai versenyen, Dobojban nem tudott főtáblára kerülni, azonban a szarajevói Future-tornán újra felkerült 1566.-ként az ATP-ranglistára, végül a legjobb 16-ban esett ki. A wimbledoni felkészülést nagyban segítette, hogy az ATP helyezése ellenére a tavalyi junior verseny győzteseként szabad kártyát kapott Halléban a Roger Federerrel induló főtáblára kerülésért folyó selejtezőbe, és s'Hertogenbosch-ban is elindulhatott a profik között. Végül egyik tornán sem sikerült meccset nyernie a selejtezőn, Halléban azonban a tavalyi győzelem után most is elődöntőbe jutott a juniorok között.

Eredmények

junior férfi egyes, döntő:
Fucsovics Márton (13.)-Benjamin Mitchell (ausztrál) 6:4, 6:4

leány páros, döntő:
Babos Tímea, Sloane Stephens (magyar, amerikai, 4.)-Irina Kromacseva, Elina Szvitolina (orosz, ukrán, 1.) 6:7 (7-9), 6:2, 6:2