A megalázást legalább elkerülte Nadal

2011.07.03. 18:38

Simának induló, de fordulatosan alakuló mérkőzésen Novak Djokovics 6:4, 6:1, 1:6, 6:3-ra legyőzte Rafael Nadalt a wimbledoni döntőben, ezzel harmadik Grand Slam-győzelmének birtokában veheti át hétfőtől a férfi világranglista vezetését a spanyoltól.

A második kiemelt szerb a mérkőzés elején lejátszotta Nadalt, az alapvonalról egyértelműen jobb volt, többször tudott gyorsítani, és a spanyoltól megszokott elképesztő szögekre látványos nyerőkkel tudott válaszolni.

Nadal egy szett erejéig meg tudta fordítani a mérkőzés képét, el tudta bizonytalanítani átmenetileg Djokovicsot, de nem volt elég stabil, a szerb volt a jobb a fontos pontoknál.

Mindketten jól kezdtek, egy-egy hiba csúszott csak be, Nadal pedig nagyszerűen adogatott, az első szett végéig 90 százalékban bejöttek az első szervái. Djokovics valamivel jobb volt az alapvonalról, de ez a spanyol adogatásaikor nem érvényesült.

A kiegyenlített meccsen akkor jött el a fordulópont, amikor Nadalnak 4:5-nél a szettben maradásért kellett adogatnia. Ezúttal nem jöttek az első szervái, Djokovics lejátszotta a pályáról, két szép nyerővel szettlabdához jutott, majd behúzta a játszmát.

Az elveszített szett benne maradt Nadalban, hiába volt 0-30 is Djokovics első adogatásánál, a szerb hozta a gémet. Djokovics a vezetés tudatában a korábbinál is agresszívebb lett, két bréklabdához jutott Nadal adogatásánál, a spanyol elnézett egyet, csak kapkodta a fejét, ahogy a szerb megkontrázta ejtését.

Nadal próbált erősíteni, de a hosszabb labdameneteket rendre Djokovics nyerte, a spanyol látványos megoldásaira is mindig volt válasza. Az előző szett végével együtt öt játékot nyert zsinórban, mire Nadal meg tudta nyerni az első adogatójátékát. Innen nem nyert többet a szettben, a kétszer annyi nyerőt ütő Djokovics egy újabb brék után semmire szerválta ki a játszmát.

Djokovics nagyon közel érezhette magát a győzelemhez, azonban a harmadik szett elejére kicsit elfogyott a lendülete, nem koncentrált eléggé, hullámvölgybe került. Nadal ezzel párhuzamosan hirtelen  feljavult, azonnal elvette ellenfele szerváját, és az előző szettet lemásolva 3:0-ra vezetett, mire a szerb megcsinálta az első adogatójátékát.

Nadal egy láb közötti ütést is megpróbált, de azzal csak a bírót lőtte ki majdnem. A szerb továbbra sem találta a fonalat, egyre többet hibázott, Nadal magabiztosan mozgott a pályán, semmire hozta adogatásait.

A negyedik szett elején még mindig Nadal volt fölényben, Djokovics képtelen volt összeszedni magát. A spanyol rögtön bréklabdához jutott, de Djokovics hárítani tudta, és ez újabb fordulatot hozott a mérkőzésen. Nadal hibázni kezdett, a szerb egy káprázatos labdamenet végén 2:0-s vezetést szerzett. Ennek ellenére továbbra sem tudott teljesen megnyugodni, túlságosan óvatoskodott a labdamenetekben, végül Nadal egy hálón megpattanó labda segítségével rögtön visszajött.

A spanyol nem tudott olyan színvonalon játszani, mint a harmadik szettben, az első adogatásai is visszaestek. 4:3-nál kettős hibával nyitott, három bréklabdához juttatta Djokovicsot, aki megszerezte a vezetést, 5:3-nál adogathatott a meccsért. Másodszor nem engedte ki a kezéből az előnyt, két szép ponttal megnyerte a bajnokságot.

Már a wimbledoni elődöntő megnyerése után biztossá vált, hogy hétfőtől Djokovics átveszi a férfi világranglista vezetését, de a döntő megnyerésével bizonyította be, hogy teljesen megérdemelten ül fel a teniszvilág trónjára. Djokovics harmadik Grand Slam-győzelmét aratta, a két Australian Open mellé begyűjtötte a legrangosabbnak tartott wimbledoni trófeát is, amiért 1,1 millió fontot (330 millió forint) kapott.

A szerb élete formájában játszik 2011-ben, zsinórban 43 mérkőzést nyert, mielőtt Roger Federer megállította a Roland Garros elődöntőjében. Az a meccs nem hozott látványos törést, Wimbledonban időnként hibázgatva, de magabiztosan játszotta végig a tornát. Idén 49 mérkőzéséből csak egyet veszített el. A továbbiakra nézve az is hatalmas fegyvertény, hogy vasárnap idén ötödször győzte le Rafael Nadalt, aki 2011-ben még nem tudott mérkőzést nyerni ellene.

Nadal elveszítette a döntőt, de összességében jól játszott a tornán, amelynek a vége felé már bokasérülése is hátráltatta. Djokovicson kívül idén továbbra sem nagyon tudja megszorítani senki, a US Openen is eséllyel próbálkozhat a címvédéssel.

Wimbledonban Roger Federer és Andy Murray is szétesett fejben utolsó mérkőzésén, de addig mindketten szép játékkal jutottak el. Biztató játékot mutatott az év elején sérülésből visszatért Juan-Martin Del Potro is, aki a 2009-es US Open bajnokaként veszélyes lehet az év utolsó Grand Slamjén.

Eredmény

férfi egyes, döntő:
Novak Djokovic (szerb, 2.)-Rafael Nadal (spanyol, 1.) 6:4, 6:1, 1:6, 6:3