Becker az év pontjával 18 évesen kétszeres wimbledoni bajnok

2011.07.06. 16:22 Módosítva: 2011.07.06. 16:22

Pont 25 éve verte Boris Becker Ivan Lendlt a wimbledoni döntőben, máig ő a legfiatalabb duplázó.

1985-ben, 17 évesen győzött először a német a legfontosabb teniszbajnokságon, minden idők legifjabb férfi bajnoka lett, egy év múlva már esélyesként tért vissza, immár nagykorúként.

A fináléban a korszak egyik legnagyobbjával, a világelső cseh Lendllel találkozott, aki előszőr került a döntőbe Wimbledonban, ami a négy Grand Slam közül a leggyengébbje volt: füvön kevésbé ment neki.

Ennek ellenére favoritnak számított a tinédzser ellen, ám ebből semmi nem látszott. Becker simán nyerte az első két szettet 6:4, 6:3-ra, a harmadikban viszont Lendl szettlabdákhoz jutott. Becker innét is visszajött, fordított 6-5-re, és a bajnokságért szervált.

Az utolsó játékban 0-30-as hátrányba került, de egy egészen zseniális ponttal visszakapszkodott: Lendl ütése durván megakadt a hálón, a lepottyanó labdáért Becker a földre vetődött, és tökéletesen tette vissza a másik oldalra, elérhetetlenül. Utána behúzta a harmadik játszmát, és végül is simán megnyerte a mérkőzést.

Lendl 1987-ben is az utolsó meccsen bukott el, sosem győzött Wimbledonban, Becker 1989-ben legnagyobb riválisát, Stefan Edberget verte a döntőben. A német összesen hét finálét játszott a londoni füvön, amivel Pete Sampras és Roger Federer társaságában csúcstartó.