Federer három kettős hibát ütött zsinórban

2011.11.03. 11:27 Módosítva: 2011.11.03. 11:45

Egészen váratlanul gödörbe került Roger Federer a szülővárosában, Bázelben rendezett tenisztorna második fordulójában a finn Jarkko Nieminen ellen. Alacsonyabban rangsorolt játékosokra sem jellemzően zsinórban, három kettős hibával bukta el az adogatását a második szettben.

A svájcinak nem kellett izgulnia a mérkőzés előtt, eddigi 11 találkozójukon a finn még csak szettet sem tudott nyerni ellene. Ez meg is látszott az első játszmán, amelyet Federer mindössze 24 perc alatt, 6:1-re söpört be.

Federer
Federer
Fotó: Fabrice Coffrini

Azonban amikor a nézők már azt suttogták, hogy ötven percet sem bír ki Nieminen, a finn két bátor ütéssel brékelte Federert a második szett elején, a svájci pedig elvesztette a fonalat, a kettős hibákkal másodszor is bukta az adogatását. Habár egyszer még visszabrékelt, de a finn végül nagy nehezen kiszerválta a szettet 6:4-re.

A harmadik játszmát aztán a svájci már sokkal koncentráltabban kezdte, rögtön elvette ellenfele adogatását, és végül a harmadik meccslabdáját kihasználta 5:3-nál. Úgy tűnt, hogy Federer nehezen tudott felpörögni egy olyan ellenfél ellen, akit ennyiszer legyőzött már, igazán komoly bajba pedig ezúttal sem került.

Nieminen
Nieminen
Fotó: Fabrice Coffrini

Két játékos is feladni kényszerült a tornát szerdán: Janko Tipszarevics az első szettben 1:5-ös hátránynál lépett vissza Florian Mayer ellen, míg a második kiemelt Andy Murray már el sem kezdte mérkőzését, csak melegítőben jött fel a pályára elköszönni a nézőktől. Elmondta, hogy a hét elején még rendben mentek az edzései Bázelben, de aztán kedd hajnalban a dereka alatt nyilalló fájdalomra ébredt, sérülése megakadályozta az indulásban. Farizomhúzódás miatt lépett vissza.

A skót helyett a selejtező szerencsés vesztesének, a svájci Marco Chiudinellinek szurkolhatott a hazai közönség, aki a második szettben már keményen megszorongatta Robin Haase-t, de végül 6:2, 7:6-ra a holland nyert. A nap utolsó mérkőzésén Andy Roddick esélyt sem adott az óriási adogatásait nehezen lekezelő Tommy Haasnak, 6:3, 6:4-gyel lépett a következő fordulóba.