Bejött a Federer-Wawrinka páros a franciák ellen

2014.11.22. 23:49 Módosítva: 2014.11.23. 00:11

Nagy lépést tett Svájc a BNP Paribas Davis Kupa-döntő második napján a végső győzelem felé, miután három szettben 6:3, 7:5, 6:4-re verte a házigazda Franciaországot a sorsdöntő páros meccsen, és ezzel 2-1-es vezetést szerzett a vasárnapi két egyéni mérkőzés előtt.

A hangulatra szombaton sem lehetett panasz a lille-i Pierre Mauroy stadionban. A csapatok bemutatása után 27 ezer francia zengte együtt a himnuszt, ami több hazai játékosnak is könnyet csalt a szemébe, de a semleges néző is könnyen libabőrös lett közben.

A svájciak meghúzták azt, amit már a pénteki egyéni meccsek után sejteni lehetett: nem Marco Chiudinelli és Michael Lammer, hanem az ebben a felállásban Pekingben olimpiai bajnok Stan Wawrinka és Roger Federer állt ki a páros meccsre is.

Az, hogy Federer vállalta a játékot a párosban is, arra utalt, hogy a korábban hátsérüléssel bajlódó – a múlt vasárnapi londoni évzáró vébé döntőjétől vissza is lépő – svájci már jobban van. Federer a Gaël Monfils ellen elveszített pénteki egyéni meccsen még óvatosan játszott, de a sajtótájékoztatón már azt mondta, a meccs végére egyre jobbnak érezte a játékát.

A páros az egyénitől jelentősen különbözve folyamatos hálójátékot, rengeteg szerva-röptét és az egyesnél gyorsabb reakcióidőt igényel, így nem valószínű, hogy a 17-szeres Grand Slam-győztes sérülten vállalta volna a játékot, kockára téve ezzel a párost és a vasárnapi visszavágó egyéni meccsét is.

A franciáknál nem volt nagy meglepetés, Arnault Clement kapitány a Julien Benneteau-Richard Gasquet kettősnek szavazott bizalmat, ahogy az előzetesen is várható volt. A franciák bármely kombinációja össze nem szokott, eseti partnerséget jelentett volna, de most Jo-Wilfried Tsonga és Monfils is erősebb láncszemnek tűnt Gasquet-nál. Azonban úgy tűnik, hogy ők a pénteki mérkőzéseik után a vasárnapi egyesekre pihentek.

A meccset a svájciak kezdték jobban. Wawrinka ott folytatta, ahol pénteken abbahagyta és alaposan rácáfolt azokra, akik attól féltették, hogy lassan szokik át egyéniről párosra. Pontos szervákkal, kiváló adogatásfogadással és a hálónál klasszis megoldásokkal húzta a svájci tandemet. 3:2-nél brékeltek és fél óra alatt 6:3-ra be is söpörték az első játszmát.

Benneteau-ékhez hasonlóan Federer és Wawrinka is csak a Davis Kupában illetve az olimpián játszik egymással párost, de szombaton ők mutatták az összeszokottabb csapat képét. Megoldásaik rendre bejöttek, és az eseti párosoknál gyakran zavart okozó, középre érkező labdák sem jelentettek nekik gondot.

A második szett sokkal kiélezettebb küzdelmet hozott. Az idegesen kezdő, sokat hibázó Gasquet feljavult, és a franciákat kétszer is – 2:1-nél és 4:3-nál – csak egy hajszál választotta el attól, hogy elvegyek a svájciak adogatását. A szerencse azonban elpártolt tőlük és, ahogy az gyakran lenni szokott, a kihagyott lehetőségek megbosszulták magukat. 5:5-nél már ők kerültek bajba, és végül ezzel a brékkel Federerék hozták a második szettet is.

A harmadik játszmának több szempontból is nagy volt a tétje. Benneteau-ék a meccsben maradásért küzdöttek, de a francia csapatnak nem mellékesen az is fontos lett volna, hogy minél jobban kifárassza a várhatóan vasárnap is, csak akkor egyéniben pályára lépő svájci kettőst. Ez azonban nem sikerült nekik: Federer és Wawrinka gyakran akrobatikus megoldásokkal, változatos páros formációkkal és pontos adogatásfogadásokkal örvendeztette meg a kicsi, de hangos svájci szurkolótábort. A hazai közönség hiába űzte-hajtotta a franciákat – egy ponton az egész stadion felállva, egy emberként skandálta az „Allez Les Bleus!"-t – , Svájc megérdemelten nyert és vezet 2-1-re.

A döntő vasárnapi játéknapon Federeréknek mindössze egy győzelem elég ahhoz, hogy történelmük első Davis Kupa győzelmét megszerezzék, a franciák előtt nehezebb út áll. Ők várhatóan a kipihent és motivált Tsongát és a pénteken is bombaformában teniszező Monfils-t fogják pályára küldeni Federer és Wawrinka ellenében. A közönség már eddig is olyan hangulatot teremtett a stadionban, mint a Lille futballcsapat meccsein, igazolva, hogy a Davis Kupa hangulata különleges a tenisztornák között. Már alig várjuk, milyen szurkolás jön a mindent eldöntő vasárnapon.