Öngyilkos lett az iPhone prototípusát elvesztő mérnök

2009.07.21. 15:35 Módosítva: 2009.07.21. 15:36
Kínában a gyártócégek szigorúan vigyáznak a megrendelőik ipari titkaira, a fiatal dolgozók viszont gyakran nem tudják elviselni a rájuk nehezedő nyomást. Múlt csütörtökön Szan Danyong, egy 25 éves mérnök végzett magával, mert nem talált meg egy rá bízott prototípust.

Szan Danyong mérnökként diplomázott és hamar állást kapott Sencsenben, Kína egyik legnagyobb ipari városában. A Foxconn nevű gyártócégnél a termékek kommunikációjáért felelt, és július elején azzal bízták meg, hogy vigye el az iPhone néhány prototípusát az Apple-nek.

Július 9-én tizenhat prototípust adtak át neki, és még aznap észrevette, hogy az egyik telefon hiányzik, írja a kínai ügyekben járatos VentureBeat. Szan először azt hitte, hogy a gyárban maradt a készülék, ám nem találta, és a következő hétfőn jelentette a főnökének a mobil eltűnését.

Lapértesülések szerint július 15-én szerdán három Foxconn-dolgozó házkutatást tartott Szan lakásán, és felröppentek olyan hírek, hogy a prototípus elvesztő fiatal dolgozót elfogták és fizikailag bántalmazták. Ezek csak pletykák, az viszont egészen biztos, hogy másnap hajnali háromkor Szan kiugrott a lakása ablakán és szörnyethalt.

A tajvani Foxconn az Apple iPod és iPhone, valamint számos más cég elektronikus kütyüinek a gyártója. Az iPhone prototípusának elvesztése bizonyára megrontja a Foxconn és az Apple üzleti kapcsolatát, írja a VentureBeat. Az informatikai portál szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a dolgozók nagy nyomás alatt vannak, amikor az Apple üzleti titkairól van szó, hiszen mindegyik cégnek keményen kell küzdenie a helyi és a más országokban működő riválisokkal.

Az öngyilkossági eset arra világít rá, hogy Kínában a kevés védelmet kapnak a Szanhoz hasonló dolgozók. Az iskolában még viszonylagos védettséget élveznek, és nincsenek felkészülve arra, hogy a munkahelyükön a saját kollégáik elfogják őket, illegálisan feltúrják a házukat. Sok dolgozó csupán a munka által okozott stressz miatt megöli magát, és a VentureBeat szerint egyáltalán nem meglepő, hogy komolyabb fenyegetés esetén is az öngyilkosságot választják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport