Melegradarként is működik a Facebook

2009.09.23. 10:03 Módosítva: 2009.09.23. 10:03
Hiába óvjuk személyes adatainkat, hiába titkoljuk nemi identitásunkat, vallásunkat vagy politikai nézeteinket, a közösségi szájtok csoportjainak, barátlistáinak elemzésével sok olyan információ kideríthető, amelyet inkább nem kötnénk mások orrára.

Pusztán facebookos ismerősei listája alapján meg lehet mondani az emberről, homoszexuális-e vagy sem, állítja két MIT-s diák, akik statisztikai elemzőszoftverrel vizsgálták a Facebookon regisztráltak barátait, majd a barátok neméből és szexuális identitásából megállapították, hogy az illető a férfiakhoz vonzódik-e, vagy a nőkhöz. A módszer a diákok szerint „meglehetősen pontos”, főleg férfiak esetében, írja a Boston Globe.

A felfedezés kihúzza a szőnyeget azok alól az érvek alól, amelyek szerint a felhasználó rendelkezik saját adataival, mert mondta a lapnak Hal Abelson professzor, a két diák, Carter Jernigan és Behram Mistree tanára az MIT-n. Hiába dönt valaki úgy, hogy óvatos lesz, és nem teszi közzé személyes adatait a közösségi szájtokon, indirekt módszerekkel kideríthető róla sok minden, amit nem szeretne nyilvánosságra hozni.

Tévedés is lehet

„Még ha az ember nem közöl is magáról árulkodó információt, egyszerűen a barátok listájának közzététele kényes dolgokat árulhat el róla, vagy téves következtetések levonására késztethet másokat” – mondta Kevin Bankston, az EFF szabadságjogi szervezet jogásza a Boston Globe-nak. „Nyilvánvaló, hogy ha az ember barátai bizonyos vallási, politikai vagy nemi csoportba tartoznak, mások arra következtethetnek, hogy az illető is része annak a csoportnak, még ha ő nem is állítja ezt magáról.”

A két diák projektje, amelyet Gaydarnak (melegradar) neveztek el, nem egyedülálló, mások is kísérleteztek már azzal, hogy a facebookos adatok, ismerőslisták segítségével osztályozzák a közösségi szájt tagjait. A Texasi Egyetem egyik tanára Dallas-Fort Worth-i hálózat 167 000 tagjának politikai hovatartozását igyekezett megállapítani a köztük létesített hárommillió kapcsolat alapján, és arra jutott, hogy a csoportjaik vagy akár kedvenc együtteseik alapján egészen jól megjósolható, milyen nézeteket vallanak.

Egy másik kísérletben a Marylandi Egyetem kutatói négy szájtot (Facebook, Flickr, Dogster, BibSonomy) vizsgáltak abból a szempontból, hogy mi minden deríthető ki a felhasználókról anélkül, hogy ők közölnék adataikat. A Flickr-fotók alapján például megjósolható a képek feltöltőjének lakóhelye, a Facebookról a regisztráltak neme, a kutyás közösségi szájton a kutyák fajtája, a BibSonomy könyves szájton pedig hogy kik szpemmelik előszeretettel a többieket, írja a Boston Globe.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM