Szavazzon az év kütyüjére!

2011.01.03. 11:36

Az új év első hetében mindenki átnézi, mik voltak a tavalyi év legjei, mi sem teszünk másként. Ezúttal a kütyüknek járunk utána. Mozgalmas év volt 2010, bemutatkozott két teljesen új mobilplatform, soha nem látott sikert értek el az okostelefonok, egyre népszerűbbek az eleinte tökéletesen értelmetlennek tartott tabletek. Vajon melyik kütyünek lesz hosszú távú hatása?

1. Nexus One

google-nexus-one 1
A Google forradalmat csinált a Nexus One-nal. Volt ugyan előtte is androidos telefon a piacon, de az androidos telefonok igazi térnyerése ennek köszönhető. A Nexus One nélkül nem lett volna HTC Desire, Samsung Galaxy S és a többi androidos okostelefon sem. De nem lett volna a ZTE Blade, a Pulse, a Sony Ericsson x10 sem, vagyis az olcsó okostelefonok sem. Év elején mutatták be a Nexus One-t, júniusban le is állították az árusítását, de feladatát elvégezte: népszerűvé tette a Google platformját. Olyannyira, hogy manapság a leggyorsabban növekvő táborról van szó, az androidos telefonok eladásai messze túlszárnyaltak minden más mobilplatformot.

2. Az iPad

ipad 2up hometimes
Az iPadot január 27-én mutatták be, árusítani április elején kezdték el árusítani. Igaza volt a Financial Timesnak, amikor azt állította, hogy Steve Jobs képes igényeket kiváltani, a fogyasztók olyan tárgyakat akarnak megvenni, amiről fogalmuk sem volt, hogy akarják. Annyira sikeres volt az Apple tabletje, hogy az első nyolcvan napban hárommillió darabot adtak el belőle. Kétségtelenül forradalmat hozott, hiszen azóta az összes kisebb és nagyobb gyártó megalkotta a maga iPod-gyilkos tabletjét. Ezek közül azonban csak egy igazán sikeres. Ha Önt is meggyőzte Steve, szavazzon erre, mint az év termékére!

3. Galaxy Tab

P1040823
Talán az egyetlen sikeres iPad-rivális. A Sasmsung augusztus végén, a berlini IFA kiállításon mutatta be a Galaxy Tabot, az androidos tabletet. Ez volt az első androidos tablet, mely méltó ellenfele volt az Apple tabletjének. A Samsung olyan tabletet szeretett volna, melyet tényleg mindenhova magunkkal tudunk vinni, ezért nem 10, hanem 7 hüvelykes kijelzőt készített, így kisebb és könnyebb lett a gép, két kézzel is tudunk gépelni rajta, és nem fárad el a kezünk, ha tíz percnél tovább kell tartani. Igaz az androidos operációs rendszer nem annyira kiforrott tabletre, mint az iOS, a valóban jó androidos tabletekre még várni kell fél évet. Ha látja az andoridos tabletekben a jövőt, szavazzon a Galaxy Tabra!

4. Kinect

kinect 000 Hkg3997150

A karácsony slágerei a mozgásérzékelős cuccok voltak, a Playstationnél a Move, az Xboxnál pedig a Kinect. A Microsoft tavasszal mutatta be a Kinectet, és bár a Wii-hez képest nem tűnik nagy áttörésnek, a vásárlók megbolondultak érte. Alig egy hónap alatt 2,5 millió darabot adtak el belőle, ebből is látszik, hogy az emberek nem lusták az ugrálós játékokhoz. Ha szívesen ugrál a nappalijában, szavazzon a Kinectre.

5. Windows Phone 7

IV0C9513
A Microsoft későn érkezett a szupertelefonok bulijába, de robbantott. a Windows Phone 7-et szerették a kritikusok. A Microsoft nagyon szeretett volna valami trendit alkotni a mobilpiacon is, korábbi mobilos operációs rendszereik azonban sok bosszúságot okoztak a felhasználóknak. Nem úgy a Win Phone 7, mely képes volt szakítani a korábbiakkal, de nem majmolta az iOS-t és az Androidot. Bár az első hetek nem ezt igazolják, fenntartjuk akkori véleményünket, ebből még összehozhat a Microsoft egy komoly piaci sikert. Ha Ön is így gondolja, erre szavazzon!

6. 3D tévé

TRDV820527
A technológia itt van, a gyártók felkészültek, de a tartalom még hiányzik. Mégis sokan vesznek 3D tévét, miközben legfeljebb a tévéadásokat át tudják alakítani és szemüveggel leülhetnek a családdal 3D-ben megnézni a Megasztárt. Drága mulatság, kell hozzá szemüveg, bluray-lejátszó és a 3D-s film, amiből egyelőre csak nagyon keveset adtak ki itthon. De ha hisz abban, hogy néhány éven belül 3D-ben nézzük még a reklámokat is, akkor erre adja szavazatát.

7. Google tv

google tv 000 Was3466020
Ma még nem látjuk, milyen lehet a valóban működő a Google tv, de nem láttuk ezt a netbooknál sem, amikor megjelentek az első példányok. A netes tartalomé a jövő, ebben minden szakember egyetért, és a Google tv meg is tette az első lépést efelé. A terv az volna, hogy együttműködik a tartalomszolgáltatókkal, hogy elegendő online tartalmat tudjon nyújtani a felhasználóknak – a sorozatokat, filmeket nemcsak a csatornákon, hanem a neten (Hulu, Netflix) is meg lehet nézni és ezt ajánlja is a tévé. Emellett minden kért információval ellát, vagy lehet a filmhez feliratot választani. Egyelőre azonban nem tudnak megegyezni a szolgáltatókkal, bár az ilyen tévékészülékek már megjelentek. Ha már látja a jövőt, szavazzon erre!