A Facebook ismeretlen milliárdosai

2011.03.13. 10:58
Mi köti össze az orosz elméleti fizikust, Yuri Milnert Mark Zuckerberggel, a Facebook vezérigazgatójával? És mi köze Sean Parkernek, a Napster alapítójának Peter Thielhez, a PayPal alapítójához azon kívül, hogy mindannyian piszok gazdagok?

Végre egy jó hír: a leggazdagabbak egyre gazdagabbak. Az amerikai Forbes magazin szerdán közzétett milliárdoslistáján minden eddiginél többen, 1210-en szerepelnek. A csúcson továbbra is a mexikói Carlos Slim áll, aki az amerikai kontinens legnagyobb mobilszolgáltató-konglomerátumának (Telmex, América Móvil) tulajdonosaként szedte össze 74 milliárd dolláros vagyonát, amiből 20,5 a tavalyi termés.

Bill Gates, a Microsoft alapítója és jó ideig a világ leggazdagabb embere ismét csak a második – tavaly mindössze 3 milliárd dollárral gazdagodott, és 56 milliárdos összvagyonával megint lecsúszott az első helyről. A harmadik Warren Buffet, a Berkshire Hathaway elnök-vezérigazgatója, akit a világ egyik legjobb befektetőjének tartanak, 50 milliárd dollárral.

A listára újonnan felkerült 214 milliárdos között 54 kínai és 31 orosz van, és több mint tíz éve most történt meg először, hogy a Forbes milliárdosai közül többen származnak Ázsiából, mint Európából. Városokra bontva Moszkva megelőzte az eddigi első helyezett New Yorkot: az orosz fővárosban 79 milliárdos él, míg New Yorkban csak 58.

A lista külön érdekessége, hogy idén hatan szerepelnek rajta olyanok, akiknek befektetőként vagy társalapítóként közük van a Facebookhoz, a világ legnépszerűbb közösségi szájtjához. Mark Zuckerberget, az 500 millió tagot számláló szájt alapítóját és vezérigazgatóját szinte mindenki ismeri, de a hányan hallottak már Dustin Moskovitzról vagy Yuri Millerről? Ismerkedjenek meg velük!

Mark Zuckerberg

000 GYI0062477157

Mark Zuckerberg a cég alapítója, vezérigazgatója 26 éves, és 13,5 milliárdosra becsült vagyonával az 52. helyezett a Forbes 1210 főt felsoroló listáján. Az egyetemen  pszichológiát és informatikát tanult; a Facebookot 2004-ben alapította harvardi szobatársaival. Nyilvános megjelenéseikor visszahúzódó, halk szavú férfi benyomását kelti. Hét éve együtt él orvostanhallgató barátnőjével, Priscilla Channel, 2010-ben a kaliforniai Szilícium-völgyben  béreltek együtt lakást Palo Altóban, ahol a cég székhelye is van. Írtak már róla könyvet (Ben Mezrich: The Accidental Billionaires), és a könyvből film is készült (The Social Network, itthon A közösségi háló címen mutatták be). Nemrég vásárolt egy Beast nevű magyar pulit, akinek Facebook-oldalt is szentelt, és a napokban került a boltokba a róla mintázott akciófigura, mindössze 69.90 dolláros áron.

Dustin Moskovitz

Dustin Moskovitz

A Facebook társalapítójának csak 2,7 milliárdos a vagyona, viszont ő a legfiatalabb a gazdagklubban (ugyanúgy 26 éves, mint Zuckerberg, de nyolc nappal később született nála, 1984. május 22-én). Moskovitz Floridában nőtt fel, a Harvardon közgazdaságtant hallgatott, majd két év után otthagyta az iskolát a Facebook kedvéért. Moskovitz a Facebook technológiai igazgatója (CTO) majd alelnöke volt, de 2008-ban kollégájával, Justin Rosensteinnel együtt otthagyta a céget, és saját vállalkozásba kezdett. Fő művük, az Asana üzleti felhasználóknak szánt szoftver, amely a kollaboratív munkát hivatott segíteni. Az új cég befektetői között ott van Peter Thiel és Sean Parker is, akik mindketten szerepelnek a Forbes milliárdosai között.

Eduardo Saverin

Eduardo-Saverin

Zuckerberg harvardi szobatársaként a félig brazil, félig amerikai, Sao Pauló-i születésű Saverin is a Facebook alapítói közé tartozik. Moskovitzhoz hasonlóan ő is egy floridai középiskolából érkezett a Harvardra, viszont vele ellentétben elvégezte az egyetemet, és 2006-ban közgazdászdiplomát kapott. A Facebook korai éveiben, amikor a szájtot még Thefacebooknak hívták, Saverin volt a cég pénzügyi igazgatója. Később több kérdésben is összetűzésbe került Zuckerberggel, aztán amikor Thiel és Parker megjelent a Facebooknál, Zuckerberg kiszúrt vele, és 34 százalékos részesedését 5 százalék körülire csökkentette. Az ügy peren kívüli megegyezéssel zárult, és Saverin 1,6 milliárd dollárra becsült vagyona arra enged következtetni, hogy olyan nagyon azért nem járt rosszul. Ő volt Ben Mezrich könyvének fő forrása; most úgy tudni, Szingapúrban él.

Sean Parker

Sean-Parker

Parker Zuckerberg után talán a legismertebb név a Facebook-milliárdosok között. Shawn Fanninggel együtt 1999-ben ő alapította az első igazán sikeres, ingyenes zenemegosztó szájtot, a Napstert, amit aztán abban a formájában a szerzői jogi bonyadalmak miatt be kellett zárni. 2002-ben megalapította a Plaxo nevű címmegosztót és közösségi hálózatott, de összeveszett a befektetőkkel, és távozott a cégtől. Már a Facebook indulásakor, 2004-ben a cég körül legyeskedett tanácsadóként, aztán ő lett a cég elnöke, de miután kokain birtoklása  miatt a rendőrség letartóztatta, távozni kényszerült. Parkernek, akit a Facebook-filmben Justin Timberlake alakít, 7 százalékos részesedése volt a cégben; a Forbes 1,6 milliárd dollárra becsüli vagyonát. Most egy San Franciscó-i kockázati befektetőnél dolgozik.

Peter Thiel

Peter Thiel

A 43 éves Thiel a PayPal alapítójaként és vezérigazgatójaként ismert, 1,5 milliárd dolláros vagyonnal szerepel a Forbes listáján, bár egyes becslések szerint a Facebookban birtokolt részesedése önmagában is többet ér ennél – elérheti az 1,7 milliárd dollárt. Thiel Németországban született, Kaliforniában nőtt fel, és az alapítókkal ellentétben nem a Harvardra, hanem a kaliforniai topegyetemre, a Stanfordra járt. Filozófiát és jogot végzett, jogászként dolgozott, majd beállt brókernek a Credit Suisse-hez. Ő nem a Facebookból szerezte első millióit: a PayPalt 2002-ben 1,5 milliárd dollárért adta el az eBaynek, és 3,7 százalékos részesedése révén több mint 50 millió dollárhoz jutott az üzlet révén. Később befektetésekkel foglalkozott, rengeteg frissen induló céget pénzelt a LinkedIntől a Yelpig. A Facebookba 2004-ben, félmillió dollárral szállt be.

Yuri Milner

yuri

Milner, az egyetlen európai származású Facebook-közeli milliárdos, 1961-ben született Moszkvában, ahol elméleti fizikából szerzett diplomát, majd a tudományos akadémia egyik intézeténél dolgozott. 1990-ben beiratkozott a jó nevű amerikai Wharton School of Businessbe, de azt nem végezte el. A kilencvenes években megfordult a Világbanknál, aztán különböző befektetési cégeknél és alapoknál. Netes befektetésekkel 1999-ben kezdett foglalkozni, majd 2001-ben a Mail.ru vezérigazgatója lett, és évekkel később a Digital Sky Technologies (DST) nemzetközi befektetési cég elnöke. Milner, aki egymilliárdos vagyonával a legszegényebb a hat közül, 2009-ben személyesen találkozott Zuckerberggel Palo Altóban. A megbeszélés eredményeként a DST 200 millió dollárral szállt be a Facebookba, amiért 1,96 százalékos részesedést szerzett.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM