Arcfelismeréssel segít a Facebook

2011.06.08. 13:36

Naponta több mint százmilliószor címkéznek fel embereket a Facebookra feltöltött fényképeken, és ezt a folyamatot mostantól egy arcfelismerő technológia is segíti. Eddig csak az Egyesült Államokban működött az új módszer, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy az újonnan feltöltött képeken megvizsgálja az arcokat, és a feltöltőnek javasol egy nevet.

Akinek nem tetszik az újítás, belép az adatvédelmi beállítások menüjébe
Akinek nem tetszik az újítás, belép az adatvédelmi beállítások menüjébe

A magánszféra védelme szempontjából kissé aggályos, hogy az arcfelismerő alapból be van kapcsolva, és a felhasználónak kell azt kikapcsolnia. A fanatikus képfeltöltőknek nagy segítség az automatizált arcfelismerés, de az biztos, hogy az emberek nem akarnak névvel szerepelni minden egyes fényképen, ami róluk készült.

Kellemetlen lehet, ha egy nyilvános helyen készült fotón rögtön láthatóvá válik, ott jártunk, és még ennél is rosszabb, ha az arcfelismerő tévesen címkéz fel minket. Ezek a bejelölések ugyanis megjelennek a nyilvános hírfolyamunkban.

Kiválasztjuk a fotók jelzését...
Kiválasztjuk a fotók jelzését...

Szerencsére könnyen kikapcsolható az ismerősajánló. A "Profilom" gombra kattintva az "Adatvédelmi beállítások" menübe kell belépni, és ott a "Testreszabás" kiválasztásával előkerül minden beállítási lehetőség. Itt a mások megosztásai blokkban kel megkeresni ezt a sort:  "Engedélyezed, hogy megjegyzést fűzzenek a bejegyzéseidhez".

...és egy kattintással letiltjuk.
...és egy kattintással letiltjuk.

Ha még nem látható ilyen menüpont, akkor a még várni kell, hogy a Facebook szerverei aktiválják a funkciót.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM