2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Késhet a Facebook tőzsdei belépése

2012.05.14. 11:32

Bár hivatalosan még nem jelentették be, a sajtó hetek óta kész tényként kezeli, hogy az évtized tőzsdei eseményeként beharangozott Facebook-részvénykibocsátás május 18-án, pénteken indul el. A ZDNET értesülései szerint azonban jó eséllyel késni fog a tőzsdei belépés, és más hírek is arra utalnak, hogy a Facebook mégsem fogja olyan simán meghódítani a Wall Streetet, mint ahogy az első hírek szerint tűnt.

A fő probléma, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet még mindig nem adta meg a hivatalos engedélyt a részvénykibocsátásra, holott a Facebook a különféle kifogások és problémák elsimítására már hat alkalommal módosított a benyújtott kérvényén.

A legutóbbi kiegészítés a befektetőknek szóló figyelmeztetés volt a cég bevételeinek várható alakulásáról. Miután egy friss felmérés szerint az amerikai felhasználók már több időt töltenek a Facebook mobilos felületén, mint a weboldalon, és reklámok egyelőre csak az utóbbin vannak, a cégnek külön fel kellett hívni a figyelmet a leendő résztulajdonosoknak erre a kockázatra. Mivel a trend éppen a hirdetők számára legértékesebb felhasználókat érinti legerősebben, a reklámbevételek érezhetően megcsappanhatnak a közeljövőben a jelenség felerősödésével. A Facebooknak éppen ezért létkérdés, hogy minél hamarabb bevigye a reklámokat a mobilos alkalmazásaiba is. Persze kérdéses, hogy mit fognak ehhez szólni a reklámmentes felülethez hozzászokott júzerek.

Problémás lehet még az Instagram nemrég bejelentett felvásárlása is, aminek ügyében az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság kezdett vizsgálatot. Ez a hatóság hivatalból megvizsgál minden cégfelvásárlást versenyjogi szempontból bizonyos értékhatár fölött. Az egymilliárd dolláros Instagram-üzlet bőven belefér ebbe a kategóriába, és még ha nem is talál semmi gyanúsat a hivatal, akkor is elhúzódhat pár hétig. A hallatlanul népszerű képmegosztó megvásárlása jelentősen növelheti a Facebook értékét, így szakértők szerint megérné várni az egyébként is késést szenvedő tőzsdére lépéssel, míg rá nem bólintanak az illetékesek az üzletre.

A Facebook tőzsdei belépésével kapcsolatban az utóbbi hetekben közismert és befolyásos üzletemberek tettek a korábbi hurrápotimizmussal ellenkező hangulatú nyilatkozatokat, többek között a világ leghíresebb pénzembere, Warren Buffett is bejelentette, hogy nem száll be a közösségi oldalba. A Facebook-vezetőség a befektetők bizalmának megtartására roadshow-ba kezdett, ahol azt bizonygatják, hogy a részvénykibocsátásuk mégis csak az évtized üzlete lesz.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM