Meghalt a távirányító feltalálója

2012.05.23. 11:19
113112160
Fotó: Chicago Tribune

Elhunyt Eugene Polley, a távirányító feltalálója. Haláláról egykori munkaadója, a Zenith elektronikai vállalat adott hírt. Az 1915-ben, Chicagóban született Polley 1935-ben kezdte meg mérnöki karrierjét a Zenithnél, ahol negyvenhét évig dolgozott. Pályafutása során összesen tizennyolc szabadalmat jelentett be; többek között az autórádió és a dvd, illetve a Blu-ray előfutáraként ismert videolemez fejlesztésében is közreműködött.

Polley legfontosabb találmánya azonban a Flash-Matic néven bemutatott távirányító volt. Az első prototípus inkább egy hajszárítóra emlékeztetett, mint a mai távirányítókra, ennek ellenére az 1955-ös bemutatása után óriási sikert aratott. Az első távirányítóval csupán csatornát váltani lehetett, valamint ki- és bekapcsolni a készüléket, másra nem is volt alkalmas. A megjelenése idejében azonban nem is volt szükség ennél többre, mivel alig három-négy csatorna volt elérhető, így az átlagos tévénéző igényeinek is megfelelt – igaz, épp ezért a maga korában a Flash-Matic felesleges luxusnak tűnhetett.

Az első modell még fénysugárral működött, azonban, mivel más fényforrások is megzavarhatták a távirányító működését, kézenfekvő volt, hogy újabb és újabb technológiákat vezettek be. A későbbi verziókban épp ezért kezdtek el először ultrahangot, majd rádiófrekvenciás és infravörös technológiát használni. Polley és egy, ugyancsak a Zenithnél dolgozó mérnök kollégája, Robert Adler 1997-ben Emmy-díjat kapott a találmányért. Adler, akinek szintén számos – több mint száznyolcvan – szabadalom fűződik a nevéhez, 2007-ben hunyt el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport