A Facebook kikapcsolja az arcfelismerést

2012.09.25. 10:16

Az európai adatvédelmi panaszokra válaszul felfüggeszti az arcfelismerő modul használatát a közösségi oldalon a Facebook. A lépés kizárólag az európai felhasználókat érinti: az újonnan regisztrálóknál már most sem működik ez a funkció, a meglévő tagoknál október 15-ig kapcsolják ki. A cég egyben törli az arcfelismeréshez az európai felhasználóktól eddig összegyűjtött mintákat is.

A tavaly nyáron bevezetett Tag Suggestions funkciót közvetlenül a startja után bírálta több európai adatvédelmi szakember is. A szolgáltatás képek, albumok feltöltésekor megvizsgálja a képen szereplő személyeket, majd felajánlja a címkézést, ha a feltöltő maga vagy ismerősei szerepelnek rajta. A bírálók többek között azt sérelmezték, hogy a funkció alapértelmezés szerint minden felhasználónál be volt kapcsolva.

Az ügyben Írország és Németország adatvédelmi biztosa is vizsgálatot indított. Az ír ombudsman, Billy Hawkes hivatala számos javaslatot fogalmazott meg, majd idén nyáron felmérte, hogy azok közül mit fogadott meg a közösségi oldal. A Facebook a jelentésre válaszul most úgy döntött, hogy átmenetileg kikapcsolja az automatikus címkézést Európában.

Amint a cég régiós vezetője a BBC-nek elmondta, a funkció visszatér majd, de át szeretnék dolgozni, hogy mindenben megfeleljen az európai adatvédelmi ajánlásoknak. Így például változni fog a tájékoztatás és az aktiválás menete. Az egyik elképzelés szerint az arcfelismerés újbóli bekapcsolását követően a Facebookra fellépő felhasználók egy figyelmeztetést látnak majd az oldal tetején, amire kattintva részletesen megismerhetik majd a szoftver működését.

Az ír biztos jelentése hangsúlyozza, hogy a Facebook együttműködő volt, és a kifogások jó részének helyt adott. Néhány nyitott kérdés ugyanakkor még mindig maradt: ilyen a törölt fényképek eltávolítása a szerverekről, a fiókjukat hosszú ideig nem használó felhasználók kezelése, illetve az, hogy milyen érzékeny adatokat kapnak meg a hirdetők a személyre szabott reklámokhoz. Az arcfelismeréshez használt adatok törlésének bejelentése megnyugtatta a hamburgi adatvédelmi ombudsmant is, aki múlt pénteken helyezte kilátásba, hogy eljárást indít ebben az ügyben.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM