Elzavarják a Facebook.hu bitorlóját

2013.03.08. 13:50
A nemzetközi védjegyoltalom miatt már régóta a Facebooknál kellene lennie a Facebook.hu doménnek, de a használati jogot csak most vették el a címet bitorló hódmezővásárhelyi cégtől. Pénteken még mindig a magyar cég reklámjai bukkantak fel az ismert közösségi portál helyett.

A magyar doménkezelési gyakorlat abszurditására hívja fel a figyelmet a Facebook.hu esete. A domainABC szakmai hírportál azt írja, hogy a világszerte ismert, több mint tíz éve védjegyoltalom alatt álló Facebook csak évekig tartó huzavona után tudta megszerezni jogos tulajdonát képező domént.

Az egészben az a meglepő, hogy a Facebook.hu-t használó hódmezővásárhelyi cég jól láthatóan vissza is élt a legnépszerűbb közösségi portál nevével: a Facebook.hu oldalon hirdetések futnak, és az oldal tetején lévő "tovább a Facebookra" feliratú gomb is az online hirdetések egyik legidegesítőbb, egész kijelzőt kitakaró típusát dobja elő, miközben a háttérben valóban megnyitja a közösségi portált. Persze ott is rögtön egy hirdetést.

A domainABC portálon látható a vitarendezés dokumentációja, amiből kiderül, hogy a Facebook név 2001-ben került védjegyoltalom alá, és a Facebook.com indulása után szerezte meg valaki a Facebook.hu címet. Az utóbbi 2010. május 18-án került a Marketing Agency Kft. használatába. A jegyzőkönyv szerint a Facebook.hu sorozatosan jogellenesen húzott hasznot a közösségi portál ismertségéből: az oldal látogatói reklámvideókat, online áruházat, valamit a SiteTalk nevű MLM-portált érték el ezen az oldalon keresztül.

Egyelőre nem érdemes meglátogatni a Facebook.hu-t, mert még mindig ezek a reklámok futnak rajta, de hamarosan az eredeti Facebook kezébe kerül a cím.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM