A Facebook eltárolja, amit be sem küldünk

2013.12.15. 19:21

Mindenkinek volt már olyan élménye, hogy elkezdett beírni egy üzenetet a Facebookra, aztán mégis meggondolta magát, és kitörölte, mielőtt rákattintott volna a Küldés gombra. A Slate.com szerint nem tűnnek el teljesen ezek a törölt gondolatok: a Facebook olyan kódot használ, ami követi az összes üzenetet, amit végül nem küldenek el a felhasználók. Megőrzik magát az üzenetet és a metaadatokat. 

A Facebook adatokkal foglalkozó tudósai, Adam Kramer és Sauvik Dat tanulmányt írtak arról, miért cenzúrázzák magukat a felhasználók. Félbehagyott frissítéseket, mások falára, bejegyzéseihez írt el nem küldött üzeneteket vizsgáltak, több millió felhasználónál.

Kramer és Das szerint a közösségi oldal csak meg akarja érteni, miért viselkednek így a felhasználók, mivel „a tartalom-előállítás hiánya értékveszteség”. A szerzők szerint jó példa erre, hogy egy egyetemi hallgató népszerűsíteni akar egy speciális érdeklődésű körnek szóló társadalmi eseményt, aztán meggondolja magát, mert nem akarja spamelni barátait, pedig lehet, hogy sokakat érdekelt volna az esemény. 

Az érvelésben lehet igazság, ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy bármit, amit a Facebookon csinálunk követhető, és biztos, hogy eltárolják, elemzik. Most már azt is tudjuk, hogy amit teljesen le sem írunk, arra is kutatók ugranak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM