János, Pál
22 °C
33 °C

Neonáciké lehet a fegyverbotrányt borító hírportál

2014.08.16. 10:46

Az orosz külügyminisztérium azzal vádolja Magyarországot, hogy fegyvereket, köztük T-72-es tankokat szállít Ukrajnának. A magyar külügy ezt tagadja. A diplomáciai botrány egyik érdekes momentuma, hogy az oroszok egy aránylag ismeretlen hírportál, a Hídfő.net egy posztjára hivatkoznak.

Az oldal megbízhatósága kétséges, mert Ukrajnát érintő hírei feltűnően oroszbarátok, és mint írtuk, a Facebookon cirill betűs beköszöntővel jelentek meg, ugyanakkor az ominózus poszt a Honvédelmi Minisztérium létező pályázataira hivatkozik. Az oldal oroszbarátságának jele az is, hogy minden posztnál van Vkontakte-megosztási lehetőség. A Vkontakte egy Oroszországban igen népszerű közösségi oldal, de Magyarországon szinte senki nem használja.

A botránynak bizonyára lesznek még fejleményei a következő napokban, de az már most biztosnak látszik, hogy a portál mögött egy régóta létező magyar neonáci csoport áll.

A publikus doméninfókból az derül ki, hogy az oldalt az amerikai Go Daddy szolgáltatja, de ez igazából mellékes. A tartalom előállítója nagy valószínűséggel a Magyar Nemzeti Arcvonal, ami nem is csinált nagy titkot ebből. Az MNA vezetője Győrkös István, aki a rendszerváltás után tért haza Magyarországra, állítólag hungarista vezetők felkérésére, és 1989-ben Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoport néven alakította meg a mozgalmat. 1992-ben a csoport több tagját őrizetbe vették, Győrköst pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a magyar bíróság. A csoport a fegyveres harcra is felkészíti tagjait, a Győr melletti Bőny közelében minden évben táborokat szerveznek, aminek híre külföldre is elért – ennek egyik résztvevőjével a hvg.hu interjút is készített pár éve. Az MNA legutóbb tavaly ősszel hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy könyveket, köztük Radnóti-köteteket égettek.

A szervezet 2012 novemberéig működő blogjának utolsó posztja a Hídfő.net elindulásának bejelentése. A portál jelenlegi logója is látható a posztban, a szöveg mellette: "A Magyar Nemzeti Arcvonal hivatalos oldala". Az MNA-kötődésnek viszont a portálon már nincs nyoma a logóban, a szöveg ott: "Az igazság hangja Magyarországon."

hidfonet

A blog 2012 szeptemberében be is jelentette, hogy új portált indít, Győrkös István a bizonyára nem névrokon ifj. Győrkös Istvánt bízta meg a feladattal:

Az 1848-as szabadságharc kezdetének évfordulóján, 2012. szeptember 29-én ifj. Győrkös Istvánt kinevezem teljes jogú helyettesemnek. Elsődleges feladatául nevezem meg a szemléletváltás szellemében létrehozandó új honlapunk munkálatainak az irányítását, az új szerkesztő-csoport megszervezését, és az egész MNA tagságra kiterjedő tagrevízió végrehajtását. (...)

Győrkös István MNA vezető

AZ MNA-kapcsolatnak jelenleg nincs nyoma az oldalon, elképzelhető, hogy indulása óta már mások üzemeltetik – ha így is van, nagyon az MNA szellemiségét képviselik.

Az oldalnak napi egy-két ezer látogatója lehet (bár a napokban nyilván jelentősen több).

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!