Elkészült a Facebook szuperlézeres óriásdrónja

2015.07.31. 11:12

Készen áll a tesztre a Facebook Aquila, vagyis sas nevű drónja. A 41 méteres szárnyfesztávolságú, mégis szuperkönnyű drón internetes lefedettséget biztosít majd az alatta lévő területeknek.

A Facebook valójában nem akar saját drónhálózatot üzemeltetni, az Aquila-projekt csupán megmutatja, hogy az elmélet gyakorlati megvalósítása is lehetséges. A kezdeményezés egy nonprofit, de Facebook-közeli vállalattal, az Internet.orggal közös munka eredménye. A cél az, hogy négymilliárd olyan ember is hozzájusson az internethez, akit pillanatnyilag főleg az választ el ettől, hogy olyan helyen él, ahol az internet működéséhez szükséges infrastruktúra kiépítése fizikailag problémás vagy egyszerűen csak túl drága.

Take a look inside Facebook's Connectivity Lab - an important part of our effort to bring connectivity to the billions of people who are unconnected today.

Posted by Facebook Engineering on 2015. július 30.

Az Aquila nevű, méreteiben egy 747-es Boeinget idéző, ehhez képest szuperkönnyű, alig személyautónyi tömegű, szénszálas anyagból készült drón egy felszállással hónapokon át maradna a levegőben. Az elképzelés az, hogy a gép 27 kilométer magasan, vagyis jóval az utasszállító gépek utazómagassága, illetve az időjárási jelenségek felett repülne. A magasabb légköri rétegek némelyikében ráadásul a széljárás is sokkal nyugodtabb, ami ideális az ilyen nagy szárnyfelülettel rendelkező gépeknek.

Az internetet lézerrel továbbítanák a a drónhálózat többi tagja, illetve a földi vevőegységek felé, a tervek szerint tíz gigabites sebesség lenne a maximum. Az ehhez használt lézertechnológia is a jelenlegi csúcsnak számít: az adatcsere kiemelkedő sebessége mellett a lézeres továbbítás pontossága is elképesztő: néhány száz kilométerről pénzérme nagyságú vevőegységeket kell eltalálni az adatcsomagok továbbításához.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM