Előd
5 °C
11 °C

Összefogtak a nagy cégek az új internettörvény ellen

2015.10.21. 22:31

Összefogtak a legnagyobb techcégek a heves ellenérzéseket kiváltó új internettörvény, a CISA ellen, amely azt szorgalmazná, hogy az amerikai kormány legálisan és automatizáltan minél több felhasználói adathoz juthasson hozzá – írja a Guardian.

Az internetezők körében már nagy felháborodást keltett a CISA (Cybersecurity Information Sharing Act), ám a nagy cégek ezidáig még nem foglaltak állást és nem álltak melléjük – ahogy az általában a hasonló törvénytervezetek esetében történni szokott. Mostanra azonban megtörtént az, amire már sokan vártak: 22 nagy online cég is állást foglalt a CISA ellen, amelyek közt ott van például az Apple, a Google, a Twitter és a Wikipedia is.

A CISA életbelépésével a szolgáltatóknak ki kellene adniuk az amerikai kormányügynökségek felé a felhasználóik adatait, amivel például levelezéseinkhez és fényképeinkhez is hozzáférnének.

Ehhez csupán annyit kell tenniük, hogy kiberbiztonsági fenyegetéssel kapcsolatos adatoknak minősítik azokat. A törvénytervezet szövegében már most rámutattak szakértők a kiskapukra: gyakorlatilag egy boltból ellopott csomag rágó is olyan bűnesetnek minősíthető, ami miatt a bolt összes vásárlójának az adatait ki lehet kérni

– írtuk egy korábbi cikkünkben a CISÁ-ról.

Érdekes egyébként, hogy a tervezet egy korábbi változata mellett több olyan cég is lobbizott, amelyik azóta már ellenzi a CISÁ-t. Ilyen például az Apple, a Facebook és a Google is.

Az Apple például keddi közleményében úgy fogalmazott:

Számunkra a vásárlóink bizalma mindennél fontosabb.

Az internetezők jogait védő Fight for the Future nonprofit érdekvédelmi szervezet nevében Evan Greer elmondta, hogy az érintett cégek belátták, hogy a fogyasztóik körében ez egy "páratlanul népszerűtlen" törvénytervezet, ahogy a többi hasonló törekvés is. Greer szerint ez egyáltalán nem véletlen, hiszen olyan időket élünk, amikor az online adataink rendkívül törékenyek, az emberek pedig sem a kormányban, sem a nagyobb vállalatokban nem bíznak már.

A csoport egyébként külön ábrát is készített arról, mely cégek ellenzik, illetve melyek támogatják az internet szabadságának korlátozását.

És hogy miért fontos nekünk, magyaroknak is ez a törvénytervezet?

Azért, mert a Facebooktól a Gmailig, a YouTube-tól a Skype-ig amerikai szolgáltatásokat használunk, vagyis amerikai cégeknél vannak az adataink, meg az egész online életünk. Ennek a böngészéséhez adna gyakorlatilag szabad kezet saját magának az amerikai kormány

írtuk korábban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.