Összefogtak a nagy cégek az új internettörvény ellen

2015.10.21. 22:31

Összefogtak a legnagyobb techcégek a heves ellenérzéseket kiváltó új internettörvény, a CISA ellen, amely azt szorgalmazná, hogy az amerikai kormány legálisan és automatizáltan minél több felhasználói adathoz juthasson hozzá – írja a Guardian.

Az internetezők körében már nagy felháborodást keltett a CISA (Cybersecurity Information Sharing Act), ám a nagy cégek ezidáig még nem foglaltak állást és nem álltak melléjük – ahogy az általában a hasonló törvénytervezetek esetében történni szokott. Mostanra azonban megtörtént az, amire már sokan vártak: 22 nagy online cég is állást foglalt a CISA ellen, amelyek közt ott van például az Apple, a Google, a Twitter és a Wikipedia is.

A CISA életbelépésével a szolgáltatóknak ki kellene adniuk az amerikai kormányügynökségek felé a felhasználóik adatait, amivel például levelezéseinkhez és fényképeinkhez is hozzáférnének.

Ehhez csupán annyit kell tenniük, hogy kiberbiztonsági fenyegetéssel kapcsolatos adatoknak minősítik azokat. A törvénytervezet szövegében már most rámutattak szakértők a kiskapukra: gyakorlatilag egy boltból ellopott csomag rágó is olyan bűnesetnek minősíthető, ami miatt a bolt összes vásárlójának az adatait ki lehet kérni

– írtuk egy korábbi cikkünkben a CISÁ-ról.

Érdekes egyébként, hogy a tervezet egy korábbi változata mellett több olyan cég is lobbizott, amelyik azóta már ellenzi a CISÁ-t. Ilyen például az Apple, a Facebook és a Google is.

Az Apple például keddi közleményében úgy fogalmazott:

Számunkra a vásárlóink bizalma mindennél fontosabb.

Az internetezők jogait védő Fight for the Future nonprofit érdekvédelmi szervezet nevében Evan Greer elmondta, hogy az érintett cégek belátták, hogy a fogyasztóik körében ez egy "páratlanul népszerűtlen" törvénytervezet, ahogy a többi hasonló törekvés is. Greer szerint ez egyáltalán nem véletlen, hiszen olyan időket élünk, amikor az online adataink rendkívül törékenyek, az emberek pedig sem a kormányban, sem a nagyobb vállalatokban nem bíznak már.

A csoport egyébként külön ábrát is készített arról, mely cégek ellenzik, illetve melyek támogatják az internet szabadságának korlátozását.

És hogy miért fontos nekünk, magyaroknak is ez a törvénytervezet?

Azért, mert a Facebooktól a Gmailig, a YouTube-tól a Skype-ig amerikai szolgáltatásokat használunk, vagyis amerikai cégeknél vannak az adataink, meg az egész online életünk. Ennek a böngészéséhez adna gyakorlatilag szabad kezet saját magának az amerikai kormány

írtuk korábban.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM