Gyöngyi
2 °C
13 °C

30 éve utáljuk, de nem tudunk nélküle élni

2015.11.20. 09:22
1985. november 20-án jelent meg a legelső Windows-verzió a boltokban, hogy a következő 30 évben aztán számítógépek százmillióira települjön fel. Jó eséllyel ön is egy windowsos pécén olvassa most ezt a cikket, Windowst használ a munkahelyén, és otthon is. Vagy egyik sem, és akkor az Android-iOS-Linux triumvirátus valamelyikének követőjeként úgy határozza meg magát, hogy az ember, aki csak azért sem használ Windowst. Akárhogy is, a Windows az életünk része, használjuk, szeretjük, gyűlöljük. Mivel Bill Gates, a Microsoft, és a Windows történetét már mindenki ezerszer hallotta, a 30. születésnapra 15 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze az operációs rendszerről, amit kevesen ismernek.
 1. A legelső boltokba került Windows verziószáma nem 1.0 volt, hanem 1.01. Eredetileg 1983-ra tervezték a megjelenését, aztán két évet csúsztak vele, és közben túl is léptek az 1.0-s verzión. Nemzetközi forgalomba már az 1.02 került 1986. májusában, de Európában ez is nagyrészt használhatatlan volt a rossz billentyűzet-meghajtóprogramok miatt. Ezt csak az 1986. augusztusában megjelent 1.03 orvosolta.
 1. Az operációs rendszer eredeti neve Interface Office Manager volt, a Windows nevet a Microsoft akkori vezető marketingese, Rowland Hanson találta ki.
 2. Ez volt a Windows első reklámja, a főszerepben a későbbi vezérigazgató, Steve Ballmer:
 1. A Windows 2.0 megjelenése után az Apple beperelte a Microsoftot 189 rendbeli szabadalomsértés miatt. A bíróság mind a 189 esetben a Microsoftnak adott igazat. Erre utal Bill Gates híres mondása, miszerint "Volt Steve Jobsszal egy közös szomszédunk, a Xerox. Egyszer betörtem hozzá, hogy ellopjam a tévéjét, de azt találtam, hogy Steve megelőzött, és már ellopta".
 2. Az első két Windows kiritikai és üzleti szempontból is bukás volt, öt év alatt az összes verziójából 2 milliót adtak csak el világszerte, miközben az MS-DOS közel 150 millió pécén futott már a világon. A sikert csak a Windows 3.1 hozta el, abból az első hónapban adtak el 3 milliót.
 3. A Pasziánsz a Windows 3.0 óta szériatartozék a rendszerben, eredetileg azért tették bele, hogy ezzel tanítsák meg a felhasználókat az egér és a drag&drop technika használatára.
 4. A Microsoft a Windows 3.1-től városneveket használt a fejlesztései belső kódneveiként. A 3.11 volt a Spárta, a Windows 95 Chicago, a 98 a Memphis, az XP Whistler (egy kanadai kisváros), az XP Vienna. Volt Budapest projekt is, ami végül Microsoft Office Communicator Web Access 2005 néven jelent meg.
 5. A Windows 95 bejelentkező hangeffektjét a világhírű zenész, Brian Eno komponálta, 35 ezer dollárért. 84 verziót készített a 6 másodperces hangra. Később egy interjúban elárulta, hogy egy Mac gépet használt, mert ki nem állhatja a pécéket.
 1. A Leonardo da Vinci tudományos munkáit összegyűjtő Leicester-kódexet Bill Gates 30 millió dollárért vette meg egy aukción, hogy aztán a beszkennelt oldalai a Windows 95 háttérkép- és képernyővédő-gyűjteményébe kerülhessenek.
 2. A Windows 95-ből 40 millió példányt adtak el a megjelenése évében, de ezzel együtt is csak a második legtöbb pécén futó szoftver lett abban az évben, a legendás számítógépes játék, a Doom előzte meg.
 3. A Windows XP híres háttérképét a National Geographic egyik fotósa készítette. Azt nyilatkozta, a szerződése szerint nem árulhatja el, mennyit fizetett neki a Microsoft, de ez minden idők második legdrágábban eladott fényképe. A Wikipedia listája szerint a két legdrágább, publikus árverésen eladott fényképe 3,9, illetve 4,3 millió dollárért kelt el.
 1. A Windows XP alig másfél hónappal a szeptember 11-i terrortámadás előtt jelent meg. A bevezető reklámkampány szlogenje a Prepare to Fly (készülj a repülésre) lett volna. A terrortámadás miatt az egész 200 millió dolláros kampányt elkaszálták.
 2. A Windows 7 reklámkampányának legbizarrabb húzása a Windows 7-hamburger volt, amit a Burger Kingnél lehetett kapni, csak Japánban. Az ára 777 jen volt, és hét húspogácsa volt benne.
 1. A Dolog című klasszikus horrorfilmben az egyik szereplő neve Windows, a főszereplő öli meg, akinek a beceneve Mac. A film 3 évvel az első Windows, és a Windows-Mac háborúskodás előtt került a mozikba.
 2. A Windows 10 egyik nagy újítása, a digitális asszisztens Cortana hangját adó színésznő, Jen Taylor összesen 22 Nintendo-játékban adta Peach hercegnő hangját (ő az, akit Super Mariónak folyton meg kell menteni).

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.