Pál
16 °C
32 °C

Kalifornia betiltaná a telefonos titkosítást

2016.01.22. 21:36

Azt hihetnénk, hogy ha valahol, hát a Szilícium-völgynek otthont adó államban biztosan kiáll a törvényhozás a techcégek mellett. Most azonban éppen itt nyújtott be egy képviselő egy olyan térvénytervezetet, amely megtiltaná, hogy a cégek olyan mobilt áruljanak, amely erős titkosítást használ.

A tervezet 2017. január 1-től tenné kötelezővé, hogy a piacra dobott készülékek titkosítását az eszköz vagy az operációs rendszer gyártója képes legyen visszafejteni vagy feloldani. Amelyik cég nem felelne meg ennek a követelménynek, készülékenként 2500 dolláros büntetést lenne köteles fizetni. Ez jelenleg az összes iPhone-t és sok másik telefont is érintene.

Elmérgesedő háború

A javaslat – és egy nagyon hasonló, múlt heti tervezet New York államban – a legújabb állomása annak a titkosítási háborúnak, amelyet a techcégek és biztonsági szakemberek vívnak a hatóságokkal. A techcégek a felhasználóikat, egyben a saját jó hírüket védenék azzal, hogy olyan titkosítást használnak, amelyet ők se tudnak visszafejteni, így hiába kopogtat náluk az FBI, nem tudják tőlük kikérni az adatokat. A hatóságok szerint viszont ez a gyakorlat életveszélyes, mert megnehezíti a bűnözők elkapását is.

A vita mostanában akörül forgott, hogy lehet-e biztonságos hátsó ajtót építeni a titkosításokba, amelyen a hatóságok bejárkálhatnak, de a kiberbűnözők előtt csukva marad. Úgy tűnik, most stratégiát váltana néhány politikus, és egész pályás letámadással már csírájában fojtanák el a titkosítást ˜– amelyről pedig éppen tegnap mondta már az NSA vezetője is, hogy ostobaság ellene kardoskodni.

Közben a brit hatóságok ennél egy fokkal kevésbé rohannának fejjel a falnak. Az NSA brit megfelelője, a GCHQ maga javasolt egy konkrét titkosítási protokollt a gyártóknak – más kérdés, hogy szintén épp tegnap derült ki erről, hogy hogy, hogy nem, de direkt lehallgatható.

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!

Budapesti szállások

Fővárosi hotelek, apartmanok, panziók itt!